Nemeckí vyšetrovatelia: 10 percent utečencov pácha trestné činy

629
Kultúra smrti

Ako zvláštny problém sa podľa BDK javia bandy z Gruzínska – tu možno hovoriť o organizovanej kriminalite

Podľa štatistiky Zväzu nemeckých kriminálnych vyšetrovateľov (BDK) desať percent utečencov pácha trestné činy. “Prichádza sem mnoho mladých mužov zo života bez perspektívy a zostávajú bez perspektívy. To sú rizikové faktory trestnej činnosti,” ako povedal predseda BDK Andre Schulz pre časopis “Welt” z pondelka. Podľa jeho názoru “Nemcom by sa za rovnakých podmienok viedlo presne tak isto”. Náboženstvo a pôvod tu zohrávajú podľa neho “nedôležitú úlohu”.

Schulz sa zreteľne vyslovil proti paušalizácii situácie. No “k transparentnosti patrí tiež to, aby sme práve preto odradili pravičiarov tým, že kriminalitu uchádzačov o azyl jasne pomenujeme,” povedal odborár. Tí, ktorí sa dopustia trestných činov, boli často už vo svojej domovine ich páchateľmi.

Ako zvláštny problém sa podľa BDK javia bandy z Gruzínska – tu možno hovoriť o organizovanej kriminalite. Je ťažké tieto štruktúry spoznávať a bojovať proti nim, ako povedal Schulz.

Násilné činy proti azylantom a ich ubytovniam narastajú, čo má podľa jeho názoru «veľa do činenia s dlho potláčanou národnou hrdosťou, na východe aj s chýbajúcim spracovaním nacistického režimu», povedal Schulz. A aj štát sa sťahuje z každodenného života občanov. Tu je potrebná vecná osveta.