Občania protestovali proti obštrukciám referenda, liberálne média o tom mlčia...

1,957
Kultúra života

Demonštrácie za podporu rodiny prebehli na dvoch miestach

Včera, 21. októbra, sa v Bratislave a Košiciach uskutočnil tichý protest proti odignorovaniu hlasu viac ako 400 tisíc občanov, ktorí podpísali výzvu za konanie referenda.

Aliancia za rodinu zvolala tento tichý protest pred prezidentský palác a pred Ústavný súd. Akcia sa teda konala na dvoch miestach v dvoch najväčších slovenských mestách - v Bratislave a v Košiciach.

Protestujúci prišli vyjadriť svoj nesúhlas s postojom prezidenta Andreja Kisku, ktorý nevypočul hlas 400 tisíc občanov, ktorí podpísali výzvu za konanie referenda a nevyhlásil ho. Využil právnu kľučku a vec posunul Ústavnému súdu, ktorý má rozhodnúť o ústavnosti referendových otázok.

Aliancia za rodinu je sklamaná postojom prezidenta, ktorý v predvolenej prezidentskej kampani prisľúbil jeho vyhlásenie, následne však sľub nedodržal a pristúpil k právnym obštrukciám.

Kiska svojím prístupom znemožnil konanie referenda spolu s komunálnymi voľbami, čím sa mohli ušetriť finančné prostriedky všetkých občanov, ale hlavne, referendum by tak malo šancu na úspech, lebo by sa takmer iste prekročila potrebná nadpolovičná väčšina hlasujúcich.

V referende ide o štyri morálno-politické otázky, keď by sa občania vyjadrili za exkluzívne chápanie manželstva, ktoré môže vytvoriť iba jeden muž a jedna žena, neumožnenie adopcie detí párom rovnakého pohlavia, neumožnenie partnerských zväzkov na rovnakej právnej úrovni, ako je manželstvo a priznalo by sa rodičom právo rozhodovať o tom, či sa deti budú zúčastňovať vyučovania o eutanázii, sexuálnych otázkach a podobne.

V Bratislave pred prezidentským palácom sa včera zhromaždilo v tichom postoji asi 300 ľudí, v Košiciach pred Ústavným súdom svoj postoj vyjadrilo asi 150 účastníkov. Tí svojím tichým protestom apelovali na ústavných sudcov, aby neodopreli občanom rozhodovať o svojich veciach v priamom hlasovaní. V Košiciach sa protestu zúčastnil aj kandidát na na primátora a súčasný starosta mestskej časti Západ Rudol Bauer a niektorí miestni politici. Z Prešova prišiel akciu podporiť bývalý poslanec NR SR Stanislav Kahanec, ktorý zastupoval prešovský klub KDH.