Občianske organizácie znepokojilo to, ako o nich hovorí premiér Robert Fico

856
Neutral

Občiansky združeniam sa nepáči premiérovo prirovnávanie občianskych kampaní k protivládnym silám podporovaným zo zahraničia

Občianske združenia stojace za iniciatívou Štrngám za zmenu sa ohradili voči rétorike premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorú použil v súvislosti s mimovládnym sektorom v období pred marcovými parlamentnými voľbami. Nepáči sa im jeho prirovnávanie občianskych kampaní k protivládnym silám podporovaným zo zahraničia.

Zástupcovia iniciatívy Štrngám za zmenu poukázali na to, že ich snahou bolo priniesť odborné riešenia problému korupcie na Slovensku. Pripomenuli, že oslovili všetky relevantné politické strany s výzvou na podporu týchto opatrení a záväzok zaviesť ich do praxe po parlamentných voľbách 2016. “Šesť politických strán sa k opatreniam iniciatívy zaviazalo, štyri z nich dnes sedia v NR SR, dve sú súčasťou vládnej koalície. Viaceré z opatrení iniciatívy sa dostali do programového vyhlásenia najnovšej vlády Roberta Fica, ktoré, predpokladáme, plánuje premiér a jeho ministri v najbližších rokoch napĺňať,” uviedli predstavitelia občianskych organizácií, ktoré považujú za prirodzené, že iniciatívu podporili aj veľvyslanectvá krajín, ktoré dbajú o presadzovanie myšlienok právneho štátu a spravodlivosti.

“Sme presvedčení, že podpora protikorupčných opatrení je vo verejnom záujme a musí byť kľúčovou témou verejnej diskusie,” upozornili a poukázali i na to, že premiér Fico sa k tomu osobne prihlásil, keď v spolupráci s Americkou obchodnou komorou v SR prezentoval akčný plán boja proti korupcii.

Deklarovali tiež, že opatrenia iniciatívy Štrngám za zmenu sú k dispozícii tretej vláde Roberta Fica. “Vedieme dialóg o ich naplnení s vládnymi aj opozičnými politikmi, ako aj odborníkmi na ministerstvách a úradoch. Okrem odbornej podpory však plánujeme aj sledovať a tiež hodnotiť to, ako vláda bojuje s korupciou,” uviedli predstavitelia občianskej koalície Štrngám za zmenu.

Premiér Robert Fico v prvom veľkom povolebnom rozhovore, ktorý poskytol pre TASR, vyhlásil, že posledné parlamentné voľby neboli o politickom súboji jeho strany Smer-SD s opozíciou, ale o boji vládnej strany s niektorými médiami a mimovládnym sektorom, “ktorý bol často dotovaný a financovaný zo zahraničia”. “Nech sa na mňa nikto nehnevá, veď nie je možné, že vznikne nejaká iniciatíva, ktorá štrngá za zmenu, potom sa k nej prihlási veľvyslanec iného štátu a s hrdosťou povie, že podporovali túto iniciatívu,” uviedol v rozhovore Fico.