Pápež írsku: ZLÁ FORMÁCIA NA SEMINÁROCH je príčina morálneho úpadku kléru.

1,479
Kultúra života

V liste írskym katolíkom sa pápež Benedikt XVI. osobne ospravedlnil obetiam sexuálnych zneužití kňazmi a vyhlásil nové kroky k uzdraveniu rán spôsobených škandálom, vrátane vatikánskej investigácie a roka kajúcnej nápravy.

Obetiam povedal: “Trpeli ste bolestne a je mi to veľmi ľúto. Viem, že nič neodčiní to, čo ste utrpeli. Vaša dôvera bola zradená a Vaša dôstojnosť bola zneuctená.”

Na adresu vinných kňazov pápež povedal, že sa za svoje hriechy zodpovedajú priamo Bohu. Tiež povedal, že biskupi urobili vážne chyby vo svojom prístupe k podozreniam zo sexuálneho zneužívania a povzbudil ich, aby v takýchto prípadoch realizovali nové cirkevné normy proti zneužitiam a spolupracovali so štátnymi úradmi.

“Len rozhodný čin vykonaný s úplnou úprimnosťou a transparentnosťou môže obnoviť rešpekt a dobrú vôľu Írov voči Cirkvi,” povedal.

V stredu - štyri dni po vydaní listu - pápež prijal rezignáciu biskupa Johna Magee z mesta Cloyne, osobného sekretára troch pápežov, ktorý odstúpil v dôsledku kritiky jeho spracovania prípadov zneužitia.

List obsahujúci 4 600 slov, distribuovaný minulý víkend na sv. omšiach v celom Írsku, prišiel ako odpoveď na odhalenie z minulej jesene. Podľa týchto tvrdení cirkevní predstavitelia často kryli vinných kňazov za posledných 40 rokov. Podobné tvrdenia sa odvtedy vynorili aj v Nemecku, Holandsku i Švajčiarsku.

Pápež Benedikt, ktorý sa ešte vo februári stretol s írskymi biskupmi kvôli prediskutovaniu tohto problému, začal svoj list vyjadrením svojho spolucítenia s pocitom zradenia írskych katolíkov, ktorí prežívali, keď sa dozvedeli o “hriešnych a kriminálnych činoch” a tiež “často nedostatočnej odozvy cirkevných autorít v Írsku.

Povedal, že bol presvedčený o tom, že Cirkev je po prijatí nových striktných opatrení proti sexuálnym zneužitiam na správnej ceste. Avšak proces liečenia írskych katolíkov potrebuje čas a hlbšiu duchovnú obnovu”, povedal. “Nikto si nemyslí, že táto bolestivá záležitosť bude vyriešená rýchlo,” napísal.

Pápež ponúkol rodinám obetí zneužitia svoju sústrasť a porozumenie. Poznamenal, že veľa obetí zistilo, že keď našli odvahu nahlásiť zneužitie, “nikto im nevenoval pozornosť.”

Tí, čo boli zneužití na katolíckych internátoch, museli mať pocit, že niet úteku z tohto utrpenia, povedal. “Je pochopiteľné, že je pre Vás ťažké odpustiť a byť uzmierení s Cirkvou. V jej mene otvorene vyjadrujem hanbu a ľútosť, ktoré pociťujeme všetci. Zároveň Vás však vyzývam, aby ste nestratili nádej,” povedal pápež.

Na adresu kňazov a rehoľníkov, ktorí zneužívali, povedal: “Zradili ste dôveru, ktorá bola do Vás vložená nevinnými mladými ľuďmi a ich rodičmi. Zodpovedáte sa všemohúcemu Bohu a pred priamo stanoveným senátom.”

Kňazi, ktorí zneužívali, tým “porušili posvätnosť sviatosti kňazstva, skrze ktorú sa v nás a v našich činoch sprítomňuje Kristus.” Taktiež povedal, že tí, čo sú vinní zo zneužitia, mali by sa otvorene priznať k svojej vine, pokúsiť sa osobne odčiniť svoj hriech a “neupadať do zúfalstva v Božom milosrdenstve.”
Pápež zdôraznil, aby biskupi plne implementovali nové cirkevné normy, a aby “pokračovali v spolupráci so štátnymi orgánmi podľa svojej právomoci.”

Nemôžeme poprieť, že niektorí z Vás a Vašich predchodcov zlyhali, v niektorých prípadoch bolestivo, v aplikácii dávnostanovených noriem kánonického zákona zločinu zneužívania detí. V reakcii na tieto obvinenia boli tiež uskutočnené vážne chyby, “ povedal.

Pápež nariadil vizitu svätej stolice alebo interného cirkevného pátrania do niektorých írskych diecéz, seminárov a cirkevných kongregácií. Detaily budú oznámené neskôr.

Identifikoval niekoľko prispievajúcich faktorov ku cirkevnému škandálu sexuálneho zneužitia. Medzi nimi sú aj “nevhodný strach o reputáciu cirkvi, ktorý viedol k zlyhaniu uplatniť existujúce tresty za takéto priestupky.

REFORMA SEMINAROV

Taktiež poukázal na nevhodný výber kandidátov na kňazstvo, ako aj slabú ludskú, morálnu, intelektuálnu a duchovnú príprava na seminároch ako aj tendenciu v spoločnosti favorizovať klérus a ostatné autority.

Súčasne povedal, že sexuálne zneužitia kňazmi sú spojené so všeobecnými vývojovými trendami, vrátane sekularizácie írskej spoločnosti, írskych kňazov, írskych rehoľníkov a nesprávnej interpretácie druhého vatikánskeho koncilu.

Oznámil “konkrétne kroky” na výpomoc írskym biskupom napraviť škodu v cirkvi, ktoré zahŕňajú rok pokánia pre írsku cirkevprogram vo všetkých farnostiach na obnovenie vysluhovania sviatosti zmierenia, adorácie pred sviatosťou oltárnou a iné skutky piety ktoré sa v posledných desaťročiach prestali vo farnostiach vykonávať.

Taktiež vyhlásil celoštátnu “misiu” pre všetkých biskupov, kňazov a rehoľníkov na podporu lepšieho chápania svojho povolania – obsahujúcia pravidelné navštevovanie duchovných cvičení vedené skúsenými kazatelmi a spirituálmi pre lepšiu duchovnú formácie.

Mladých ľudí vyzval, aby sa nevzdali cirkvi. “Všetci sme pohoršení týmito hriechmi a úpadkami niektorých členov cirkvi,” povedal.
“Avšak je to práve v cirkvi, kde nájdete Ježiša Krista, ktorý je ten istý včera, dnes a naveky,” povedal.

Arcibiskup Vincent Nichols z Westminsteru povedal, že írski biskupi by mali nasledovať svojich anglických a welských kolegov, ktorí implementovali prísne procedúry na ochranu detí ako napríklad procedúry zavedené po posudku Nolan v roku 2001: “Prísne procedúry sú potrebné na zabezpečenie, že všetky sťažnosti sú vysporiadané rýchlo a náležito v plnej spolupráci so zodpovednými autoritami,” povedal. “Práca odvedená v Anglicku a Welsku na vybudovanie pevného systému na zabezpečenie ochrany detí a všetkých bezbranných ľudí bola náročná, ale bola to cesta, ktorou bolo treba prejsť.”