Rusko zavádza pokutu za propagáciu sodomie a homosexuality.

1,591
Kultúra života

Kto bude rozprávať o gejoch a lesbičkách, môže dostať pokutu. Zákon už niekde platí.

MOSKVA, PRAHA. Homosexuáli, ktorí by svoju orientáciu napríklad vysvetľovali deťom, by v budúcnosti mohli v Rusku zaplatiť pokutu až 5-­tisíc rubľov (130 eur). Pokiaľ by to urobil štátny úradník, bude ho to stáť 50-tisíc. A sudcu až pol milióna.

Taký návrh zaslal Štátnej dume tento týždeň parlament Novosibírskej oblasti. Zástancovia postihu za sexuálnu orientáciu z radov poslancov tvrdia, že „propaganda homosexuality dosiahla Rusku veľký rozmach“.

Majú tým na mysli i to, keď sa populárna niekto verejne prizná k homosexuálnej orientácii. Podobný zákon už platí v Riazanskej, Archangeľskej a Kostromskej oblasti. Od marca je aj v Petrohrade uzákonené, že musia byť pokutou trestaní tí, ktorí propagujú homosexualitu a pedofíliu medzi neplnoletými. Podobný zákon by po schválení dumou platil v celom Rusku.

Poslanci dumy už štyrikrát takú iniciatívu odmietli s tým, že odporuje ruskej ústave. Zákon v Petrohrade sa chystá porušiť americká speváčka Madonna, ktorá tu vystúpi v auguste.  V roku 1993 bol v Rusku zrušený trest odňatia slobody za pohlavný styk medzi  mužmi (nie ženami). Až do roku 1999 však platili sovietske zákony, podľa ktorých bola homosexualita psychiatrickou diagnózou.