Utečenci zničili EÚ. Situácia sa vymkla spod kontroly. Ploty už rastú aj medzi jej členmi

783
Kultúra smrti

Rakúsko-slovinská hranica má byť zabezpečená ostnatým drôtom. Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz tvrdí, že situácia sa v súčasnosti “vymkla spod kontroly”. Pokračuje tak nezastaviteľný trend uzatvárania hraníc členských štátov EÚ.

Rakúsko zrejme začne s vybudovaním plotu z ostnatého drôtu na hraničnom priechode so Slovinskom. “Nie je to o tom, ako plot vyzerá, ale aký dlhý by mal byť,” uviedla ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová vo štvrtok. Podľa ministra zahraničia Sebastiana Kurza sa situácia s utečencami v súčasnej dobe “vymkla spod kontroly”, píše Die Presse. Podľa informácií z agentúry APA by mal byť plot na hraniciach asi päť kilometrov dlhý.

Rakúska politička však povedala, že nechce hranice tesne uzavrieť: “Ide o zabezpečenie správneho kontrolovaného vstupu”. Podľa Mikl-Leitnerovej je dôležité pripraviť sa na zhoršenie krízy. O voľnom pohybe v rámci EÚ sa však už nedá hovoriť.

Nemecko ostro kritizovalo Rakúsko kvôli tvrdej utečeneckej politike, avšak v poslednej dobe už aj ostatné krajiny EÚ zaistili svoje hranice pomocou plotov: Maďarsko začalo s uzatváraním hraníc už v polovici októbra, najprv časť susediacu so Srbskom a neskôr boli zabezpečené aj hranice s Chorvátskom. Tu však plot ešte nerozdeľoval členské krajiny EÚ. Iba chránil jej vonkajšie hranice. Od tej doby sa tisíce utečencov každý deň snažia nájsť spôsob prepravy zo Srbska cez Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska – a odtiaľ do Nemecka. V stredu zahájilo výstavbu hraničného plotu aj Slovinsko.