Nech sa dieťa samo rozhodne, či bude "on" alebo "ona": Rodičia "bezrodových " detí kritizovaní za rodičovské metódy

4,087
Kultúra smrti

TORONTO, Ontario, 24. máj 2011 (LifeSiteNews.com) - Rodičia štvormesačného bábätka Storm sa ešte pred jeho narodením rozhodli utajiť pohlavie. Podľa nich je takéto konanie "prejavom úcty voči slobode a voľbe v rámci obmedzovania". 

"Ak chcete niekoho naozaj spoznať, nepýtate sa, čo má medzi nohami," povedal pre časopis Toronto Star otec, David Stocker.

Spolu so svojou ženou Kathy Witterickovou zvolili pre seba a svoje 3 deti životný štýl založený na liberálnej výchove. Napriek kritike rodiny a priateľov stále veria, že spochybňujú sociálne a konvenčné normy progresívnym a pozitívnym, aj keď náročným spôsobom, akým pristupujú k životu a výchove detí.

Stocker je učiteľom v malej alternatívnej škole, ktorá svoje vyučovanie zakladá na sociálno spravodlivých otázkach ako je postavenie, rasa a rod. Wittericková je žena v domácnosti a jej výchova spočíva v myšlienke, aby si deti sami zvolili typ výučby. Dvaja starší synovia, Jazz (5) a Kio (2) si sami vyberajú oblečenie, účesy či koníčky a sú povzbudzovaní k preskúmaniu svojej rodovej identity. Prirodzene sa od nich očakáva, že budú vyzerať a vystupovať ako chlapci.

Synov týchto "moderných" rodičov si ľudia často mýlia s dievčatami a to najmä vďaka dlhým vlasom a ružovému oblečeniu. Najstarší Jazz sa rozhodol nechodiť do školy, pretože sa bojí odpovedať na zvedavé otázky okolia.

Keď sa "narodilo" Storm, rodina poslala príbuzným a priateľom vysvetľujúci mail: "Rozhodli sme sa neprezradiť vám pohlavie nášho tretieho dieťaťa- je to prejav slobody a výberu v rámci obmedzenia, postavený na skutočnosti, ktorou by sa svet pre Storm raz mohol stať."

Udržaním pohlavia v tajnosti chcú rodičia pre svoje dieťa zabezpečiť možnosť voľby. Nech sa samo rozhodne, či bude "on" alebo "ona". "Týmto činom by som chcela celému svetu odkázať: Mohli by ste prosím nechať Storm v sebe objaviť to, čím vlastne v budúcnosti bude chcieť byť?!" vyhlásila Wittericková.

Zverejnením príbehu o "bezrodovom" dieťati sa v sociálnej blogosfére a medzi čitateľmi rozpútala búrlivá polemika. Mnohí správanie a myslenie rodičov kritizujú.

Istý americký psychológ, ktorý pár v ich rozhodnutí dovoliť deťom vybrať si svoj genetický rod podporuje, však vyhlásil, že namiesto poskytovania slobody vo svojom dieťati vypestujú samostatnú kategóriu, ktorá môže dokonca viesť k jeho odsunutiu na okraj spoločnosti.

Aj napriek zjavným problémom, ktoré sa vyskytli okolo utajenia pohlavia dieťaťa manželia aj naďalej bojujú s vedomím, že robia pre svoje deti správnu vec, vrátane poskytovania sociálnej slobody.

 "Každý sa nás pýta, kedy to skončí, no my sa stále pýtame spätne, kedy konečne skončí to nekonečné vypytovanie. Kedy budeme žiť vo svete, kde ľudia môžu rozhodnúť o tom, kým chcú byť?" dodala Wittericková.