Texaská Snemovňa reprezentantov volí, aby ženy videli sonografický obraz nenarodeného dieťaťa pred interrupciou

3,780
Kultúra života

AUSTIN, 09.3.2011 (LifeSiteNews.com) - Texaská Snemovňa reprezentantov sa pripojila k Senátu v žiadosti, aby ženy videli sonografický obraz ich nenarodeného dieťa predtým, ako podstúpia potrat vo včerajšom hlasovaní v počte hlasov 107 ku  42.

Právne predpisy by vyžadovali, aby ženy získali a pozreli si tento obrázok medzi 24 a 72 hodinami pred potratom a počúvali aj tlkot jeho srdca. Guvernér Rick Perry, ktorý urýchlil legislatívne konanie tým, že z neho spravil "mimoriadnu položku" pre aktuálne legislatívne stretnutie vrelo privítal jeho schvaľovanie.

„Chválim Texaskú Snemovňu reprezentantov za schvaľovanie tohto zákona, ktorý podporuje naše úsilie o ochranu života zabezpečením, aby boli Texasania  úplne informovaní pri posudzovaní takého dôležitého rozhodnutia," povedal Perry v tlačovej správe. "Rozhodnutie zvoliť si život sa stáva jasné, keď niekto má prístup ku všetkým informáciám a teším sa, že tento dôležitý právny predpis sa onedlho objaví na mojom stole."

Kým verzia Texaskej Snemovňe reprezentantov vyžaduje sonograf pre všetky ženy, ktoré chcú potrat, verzia Senátu robí výnimku v prípade znásilnenia a incestu. Takisto vyžaduje iba obdobie dvoch hodín medzi sonografom a potratom. Hlavný navrhovateľ verzie Senátu hovorí, že hoci on podporuje silnejšiu verziu Snemovňe reprezentantov, verí, že nedokáže prejsť v liberálnejšej Hornej komore.

 Ak jeden z dvoch návrhov zákonov prejde legislatívnym konaním, Texas sa pripojí k ďalším 17 štátom s právnymi predpismi o potratovom sonografe, informuje Reuters. Návrh zákona neprešiel v dvoch predchádzajúcich hlasovaniach v roku 2007 a 2009, ale jeho vyhliadky sú lepšie v tomto roku so silnejšou republikánskou legislatívnou väčšinou.

Texas už vyžaduje, aby ženy požadujúce potrat mali byť informované o alternatívach potratu. Ale napríklad potratové centrum Výhoda potratu (Abortion Advantage) spĺňa zákonnú požiadavku informáciou na svojich internetových stránkach takto:„Štátny zákon nevyžaduje, aby ste si prezreli materiály - máte právo odmietnuť informácie. Vyžaduje, aby sme Vás informovali o materiáloch a ako ich môžete získať."