Navrhovaný taliansky zákon zakazuje hladovanie a dehydratáciu pacientov v terminálnom štádiu

3,780
Kultúra života

Rím, 7. marec, 2011 (LifeSiteNews.com)- "Talianska poslanecká snemovňa začala rokovať o návrhu zákona, ktorý by zakazoval odmietnuť prísun potravy a tekutín pre pacientov v kóme - a to aj v prípade, keď v čase pred kómou podpísali súhlas s takýmto postupom," uvádza webstránka francúzskych bioetikov Genetique a talianske mediálne zdroje.

Podľa návrhu zákona výživa a tekutiny nie sú liečebnou terapiou, ale skôr "životnou podporou" pre pacientov. Genetique informuje, že jedlo a tekutiny sa môžu prestať podávať v súlade s zákonom len vtedy, ak už dlhšie nie sú efektívne alebo prispôsobené podmienkam života pacienta - v situácii, ktorá môže nastať v posledných hodinách života.

Návrhu zákona odporujú ľavičiari, ktorí argumentujú, že široká verejnosť podporuje eutanáziu. V nedávnom prieskume verejnej mienky sa 66% vyjadrilo za podporu eutanázie a 77% podporuje spísanie závetu žijúceho, hoci verejná mienka o hladovaní a dehydratácii pacientov je nejasná.

Oponenti návrhu zákona uskutočnili štrajk a hrozili rozsiahlou hladovkou v deň, keď sa v snemovni začala diskusia.

Asociácia katolíckych lekárov návrh zákona schválila a súhlasí, že strava a tekutiny sú podporou života. "Ak sú prerušené, stanú sa priamou príčinou smrti  namiesto choroby," hovorí asociácia, ako uvádza Genetique. Po hlasovaní parlamentom je záverečné rozhodnutie stanovené na apríl.