Chorvátsko: Protesty proti Kresťanofóbii

2,200
Kultúra života

ZÁHREB, Chorvátsko, 18. Marec, 2011 (LifeSiteNews.com) – Nedávne útoky na kresťanstvo v Chorvátsku v mene anti-diskriminácie pre homosexuálov prinútili kresťanov vyjsť do ulíc s protestom proti “Kresťanfóbii,” ako ju sami nazvali.

Iskrou pre tieto protesty bol prípad učiteľky náboženstva, Jeleny Mudrovčić, ktorá bola obvinená z “homofóbie” na jej hodinách náboženstva. Na súd bola predvolaná na podnet istej skupiny homosexuálnych aktivistov.

Sr. Valentina Mandarić, riaditeľka náboženskej výchovy v Záhrebskej arcidiecéze, ktorá dohliada na programy náboženskej výchovy, povedala pre LifeSiteNews.com, že “toto nie je iba súdny proces s učiteľkou náboženstva Jelenou Mudrovčić, ale skôr proces proti ... hodinám náboženstva v štátnych školách, ktoré sú, medzi iným, regulované dohodou medzi Chorvátskom a Vatikánom.”

V Chorvátsku je Katolícka náboženská výchova povolená na základných a stredných štátnych školách, vysvetľuje Mandarić. Je voliteľným predmetom a rodičia musia dať dieťaťu povolenie aby sa jej mohli zúčastňovať.

Mudrovčić, učiteľka náboženstva základnej škole v Záhrebe, bola obvinená z výroku “homosexualita je choroba,” na hodine so žiakmi ôsmej triedy v roku 2009. Pani Mudrovčić poprela obvinenie, trvajúc na tom, že vyučovala len z učebnice, ktorá “hovorí to, čo Katechizmus Katolíckej Cirkvi učí o homosexualite.” 

Žiačka, ktorá zopakovala toto obvinenie, podľa Mandarić, “nechodí na hodiny náboženstva a iba sa ocitla v triede.” Po sťažnosti svojej mame spolu nahlásili toto obvinenie lesbickej skupine s názvom Kontra.

Článok o tomto prípade od vedúceho arcidiecézneho úradu pre rodinný život Vincenta Batarelo objasňuje, že lesbická skupina uplatnila “sporný” anti-diskriminačný zákon.

“Spomínaný zákon bol pri jeho ustanovení pred pár rokmi kritizovaný Chorvátskou Katolíckou Cirkvou, ktorá ho pokladala za prvý krok ku potláčaniu náboženskej slobody a otvorenie dverí pre budúce možné zmeny v Rodinnom zákone,” tvrdí Batarelo.

“Je to zaujímavé,” dodáva Mandarić.  “V doterajších súdnych pojednávaniach trvali natom iba dieťa s matkou - ktoré postúpili obvinenie lesbickej skupine - že spomínaný výrok o homosexualite a chorobe Jelena vyslovila. Všetci ostatní rodičia sú na strane Jeleny.”

Siedmeho marca 2011 sa počas posledného pojednávania uskutočnil tichý protest katolíckych laikov pred budovou Záhrebského krajského súdu. Protest získal v Chorvátsku široké mediálne pokrytie.

“Lesbická skupina by chcela vyhnať náboženstvo zo škôl a ak by to bolo možné, zmeniť Katolícku morálnu výchovu a Katolícke učenie o homosexualite,” povedala Mandarić pre LSN. 

Batarelo potvrdil toto tvrdenie, keď povedal, že “Vukusic a skupina Kontra verejne vyhlásili, že sú proti náboženskej výchove vo verejných školách a proti učeniu cirkvi o homosexualite.”

Cez 200 kresťanských protestujúcich sa zišlo na pokojný protest 7. marca. Prelepili si ústa nálepkou s nápisom: “Zastavte Kresťanofóbiu.”  Katolícki zástupcovia dostali povolenie zúčastniť sa a vyjadrovať sa pri pojednávaní.

“Ich hlavné posolstvo spočívalo v tom, že katolíci majú právo na náboženskú výchovu a morálne učenie a aj právo verejne ich zastávať. Taktiež sa vyjadrili, že tolerancia nie je exkluzívna doména zopár vybraných ľudí v spoločnosti na úkor ostatným,” napísal Batarelo.

Medzi katolíckymi zástupcami boli aj dvaja úradníci z arcidiecézneho úradu pre náboženskú výchovu. Mandarić povedala, že Národný úrad katechézy pod Konferenciou Biskupov Chorvátska sleduje tento prípad a bol v kontakte s Jelenou od prvého dňa, ponúkajúc jej všetku potrebnú podporu.

Batarelo napísal, že právni experti neveria, že obvinenie skupiny Kontra proti pani Mudrovčić bude úspešné.

Kresťanskí protestujúci založili skupinu na Facebooku s názvom “Suzbijanje Krscanofobije”, čo znamená “Zastavte Kresťanofóbiu.” Batarelo povzbudzuje ostatných, aby sa pridali a tak zastavili prenasledovanie kresťanov v Chorvátsku pomocou kontaktovania chorvátskych ambasád s touto požiadavkou.

 

Kontaktné informácie:

Veľvyslanectvo Chorvátskej republiky
Mišíkova 21
811 06 Bratislava
tel: +421 (0)2 5720-2091
fax: +421 (0)2 5443-5365
email: vrhbrat@mvpei.hr
web:http://sk.mfa.hr