Poliaci sú za život a rodinu

1,287
Kultúra života

GDANSK – S pestrofarebnými transparentmi a vlajkami v rukách pochodovali v nedeľu tisícky Poliakov za život a rodinu po uliciach mesta, z ktorého pochádza aj známe hnutie Solidarita. Bol to štvrtý Pochod za život a rodinu, ktorý sa v Poľsku konal. Každoročne ho spoluorganizuje poľská vetva Human Life International.

Pochod začal symbolicky pri pamätníku pracovníkov lodenice, ktorí sa stali obeťami komunizmu. Sú na ňom zobrazené tri kríže a na každom z nich je ukrižovaná kotva. Niektorí pochodujúci niesli dlhý kus látky, na ktorom bol napísaný celý text vatikánskeho dokumentu Donum Vitae (Dar života). Píše sa v ňom o rešpektovaní ľudského života už od počiatku a o dôstojnosti plodenia detí.

Špeciálnym hosťom pochodu bol Bertrand Bisch z Francúzska, účastník hromadných parížskych pochodov za obranu manželstva a rodiny. V príhovore vyzýval k aktívnej obrane základných rodinných práv a trval na tom, že každé dieťa má právo na otca a matku, a nie na rodiča 1 a rodiča 2. Upozornil, že v Poľsku (podobne ako pred rokom vo Francúzsku) sa objavujú pokusy zničiť autoritu cirkvi, oslabiť jej odpor voči zničeniu rodiny a zavedeniu rodovej ideológie.

Anthony Szymanski, ktorý je poľským senátorom už šieste volebné obdobie, predstavil „hlavnú myšlienku štvrtého pochodu za obranu života a rodiny,“ ktorú ľudia prijali s nadšením.

Zhromaždeniu sa prihovoril aj arcibiskup Leszek Sławoj Głódź, gdanský metropolita, ktorý zdôraznil, že hodnoty rodiny by mali rešpektovať všetci vrátane verejných činiteľov.

Spievajúci dav, ktorý kričal slogany na podporu rodiny, prešiel cez ulice starého mesta až pred baziliku Panny Márie. Počas pochodu sa niekoľkokrát zastavili a počúvali svedectvá o ochrane počatého dieťaťa, nebezpečenstvách in-vitro procedúr, o radosti z veľkej rodiny či o NaPro technológiách.