Pápež je za otvorenosť voči rozvedeným, nie však za ich prístup k sviatostiam

1,781
Kultúra života

Pápež František v stredu 5. augusta na generálnej audiencii vyhlásil, že Boh nikoho nezavrhuje a vyzval cirkev, aby bola otvorenejšia voči rodinám s rozvedenými a znovu zosobášenými členmi.

Podľa pápeža zväzky rozvedených a znovu zosobášených, ktoré nie sú cirkevné, „sú v rozpore so sviatosťou manželstva. Cirkev ako matka však chce dobro a spásu pre všetky svoje deti.“

Svätý Otec v prvom prejave po mesačnej letnej prestávke zhrnul svoje učenie o rodine a hoci sa nezmienil o blížiacej sa biskupskej synode o rodine, otvorene hovoril o jednom z najspornejších problémov, ktoré sa na nej budú preberať – pastoračná starostlivosť o rodiny v mimoriadnych podmienkach.

Niektorí preláti bojovali na mimoriadnej synode o rodine v roku 2014 za zrušenie zákazu svätého prijímania pre rozvedených a znovu zosobášených katolíkov, ktorých prvé manželstvo nebolo anulované. Svätý Otec sa oficiálne nepriklonil na žiadnu stranu.

Pápež v stredu na svojej audiencii zdôraznil, že rozvedení a znovu zosobášení sú aj naďalej súčasťou cirkvi, nie sú exkomunikovaní a nemali by sme sa k nim správať tak, akoby boli.

Pápež František sa vo svojom prejave zameral aj na deti rozvedených a znovu zosobášených rodičov a povedal, že uzavretosť pred takýmito rodinami ubližuje hlavne deťom.

„Keďže takéto situácie sa dotýkajú najmä detí, uvedomujeme si, že o to naliehavejšie musíme tieto rodiny privítať s otvorenou náručou v našich spoločenstvách,“ povedal. „Pretože ako môžeme povzbudzovať rodičov, aby viedli svoje deti ku kresťanskému životu a boli im vzorom v prežívaní viery, ak ich držíme od seba na míle ďaleko?“

Pápež František vo svojom prejave pochválil kňazov, ktorí sa už o otvorenosť voči rodinám s rozvedenými a znovu zosobášenými členmi usilujú, pričom sa odvolával na svojich predchodcov, vrátane bývalého pápeža Benedikta XVI, ktorý vyžadoval dobrý úsudok a správnu pastoračnú podporu a zároveň si uvedomoval, že na problémy takýchto rodín neexistujú jednoduché riešenia.

„Som obzvlášť vďačný všetkým kňazom, ktorí už pod vedením mojich predchodcov začali usilovne pracovať na tom, aby tieto rodiny vedeli, že aj naďalej patria do cirkvi,“ povedal pápež František. 

„Z podobných situácií sa nedá len tak ľahko dostať,“ pokračoval, „ale vždy môžeme a máme tieto rodiny povzbudzovať, aby sa zúčastňovali na živote cirkvi, a to skrze modlitbu, počúvanie Božieho slova, kresťanské vzdelávanie detí a službu chudobným.“ 

Pápež na záver vyhlásil, že dvere cirkvi sú vždy otvorené a vyzval kresťanov, aby tak ako Kristus, nikoho neodmietali.

„Tak ako dobrý pastier dáva svoj život ovečkám, som presvedčený, že aj cirkev ako Matka dáva život všetkým svojim deťom tým, že je stále Otcovým domom s dverami otvorenými dokorán,“ povedal rímsky biskup. „Kiežby všetci a hlavne kresťanské rodiny, napodobňovali dobrého pastiera, ktorý pozná všetky svoje ovce a nikoho nevylučuje zo svojej nekonečnej lásky.“