„Interupcia je horšia ako obyčajná vražda,“ hovorí kórejský biskup.

3,879
Kultúra života

Soul, Kórea, 9. mája 2011 (LifeSiteNews.com) - Potrat je „dokonca horší ako obyčajná vražda,“ povedal biskup Gabriel Chang Bong-hun v Cheongju, ktorý stojí na čele komisie kórejských biskupov pre bioetiku, v správe pre prvý ročník Nedele života v krajine.

Podľa Asia News prelát vysvetlil, že potrat je horší, „pretože ho páchajú rodičia obete a zdravotnícky personál, ktorý má chrániť život. Je to brutálny zločin proti bezbrannej ľudskej bytosti a musí byť odsúdený bez akejkoľvek pochybnosti,“ dodal.

Biskupi dlho usporiadávali „Deň pre život“ v poslednú májovú nedeľu. Na plenárnom zhromaždení v marci sa však rozhodli premenovaťtento deň na „Nedeľu života“ a jeho slávenie presunúťz poslednej, na prvú májovú nedeľu. Dôvodom takéhoto kroku je „oživenie pre-life hnutia.“ Biskupi tiež sponzorovali májovú ružencovú kampaň na podporu života.

Biskup Chang Bong-hun tiež kritizoval „nedostatočnú sexuálnu výchovu“ a „nedostatok rovnosti medzi pohlaviami“ ako „zločiny proti životu.“

„Sú výsledkom nedostatku lekárskej etiky, slabej podpory pre tých, ktorí chcú dať život a nedostatočnej vládnej pomoci pre páry bez detí,“ povedal. „Čo mi robí starosti, je skutočnosť, že ľudia začali byť úplne ľahostajní k myšlienke morálneho úsudku,“ dodal biskup. „Ľudia už nemajú záujem a tak pripravujú pôdu pre ďalšie trestné činy. Nekontrolovateľná kultúra smrti sa šíri po celom svete, najmä v Kórei a musí byť zastavená.“

V februári kórejski biskupi oznámili pro-life iniciatívu nazvanú NewLife Projekt s cieľom ponúknuť prístrešie a finančnú podporu slobodným matkám, rovnako ako bezplatné dodávky pre slobodné tehotné ženy v katolíckych nemocniciach.

Hoci "Zákon Južnej Kórey o zdraví matky a dieťaťa" umožňuje potrat, iba ak je zdravie matky vážne ohrozené alebo v prípade znásilnenia, incestu alebo závažnej genetickej poruchy, počet potratov vzrastá v celej krajine. V minulosti vláda podporovala kontrolu obyvateľstva potratom a stále prižmuruje oko nad technicky ilegálnym obchodom s potratom.

Krajina má teraz jednu z najvyšších mier potratovosti v celom svete a druhú najnižšiu pôrodnosť. Oficiálne údaje z Ministerstva zdravotníctva v minulom roku ukazujú, že lekári vykonávajú 350.000 potratov ročne, zatiaľ čo privedú na svet v priemere len 450.000 detí. Znamená to, že 43,7 percenta tehotenstiev končí interrupciou.