Liberálni preláti obvinili 13tich kardinálov čo vyjadrili svoje obavy voči vývoju na Synóde, že nemajú radi Františka.

1,319
Neutral

Kanadský kardinál Thomas Collins reaguje na slová kardinála Donalda Wuerla a vatikánskeho hovorcu otca Thomasa Rosicu.

Torontský kardinál Thomas Collins bráni seba a ostatných prelátov, ktorí boli obvinení z toho, že nemajú radi pápeža Františka. A to len kvôli tomu, že vyjadrili svoje obavy týkajúce sa synody.

Kanadský prelát hovorí, že niekedy je kardinálovou povinnosťou vzniesť takéto obavy a úprimne pápežovi poradiť.

Collins bol jedným z približne trinástich synodálnych otcov, ktorí pred pár týždňami podpísali list adresovaný pápežovi Františkovi. Vyjadrili v ňom svoje obavy z postupu synody. List sa dostal na verejnosť a bol veľmi medializovaný. Varovali, že pracovný dokument, Instrumentum laboris, ide proti tradičnému účelu synody a zdalo sa, že je zmanipulovaný tak, aby priniesol vopred stanovené výsledky.

Medzi údajnými signatármi boli kardináli ako George Pell, Robert Sarah, Timothy Dolan a Daniel Dinard.

Časopis Jesuit America  nedávno zverejnil rozhovor s kardinálom Donaldom Wuerlom z Washingtonu, ktorý karhal prelátov stojacich za takýmito listami. Tvrdil, že sú jednoducho osobne zaujatí proti pápežovi.

„Premýšľam, či ľudia, ktorí raz rozprávajú tajne, občas niečo napoly naznačujú, potom sa stiahnu a sofistikovane sa vykrúcajú, v skutočnosti len nemajú v neláske tohto pápeža,“ povedal.

Vatikánsky hovorca o. Thomas Rosica, ktorého mediálna skupina Salt + Light TV sídli v arcidiecéze kardinála Collinsa, zaslal miestnym novinám pripomienky kardinála Wuerla s vyjadrením: „Plne sa stotožňujem s hodnotením kardinála Wuerla.“

Na to odpovedal kardinál Collins. Zdôraznil, že pápež výslovne vyzval k podaniu takýchto otvorených vyjadrení. Uviedol, že považuje za „smiešne“ tvrdenie, že sa on a jeho spolusignatári spojili proti pápežovi alebo že sú proti nemu nepriateľsky naladení len preto, že dali najavo svoje obavy.

„Neviem, kde na to kardinál Wuerl či otec Rosica prišli,“ povedal kardinálCollins preToronto Star. „Svätý otec sa vyjadril dostatočne zreteľne: ak máte nejaké obavy, vyjadrite ich. Len ťažko ide o oponovanie pápežovi alebo niečo podovné... Je to smiešne. Čo chceme? Aby všetci mlčali?“

Aj keď bola táto otázka rétorická, nezdá sa, že by bola úplne od veci; počet liberálnych katolíkov totiž rastie. V priebehu [synodálnej] polemiky vzrástol aj počet ľavicových teoretikov, ktorí sa dožadujú umlčania istého ortodoxného redaktora New York Times, ktorý píše o synode a niektorých jej heterodoxných návrhoch kriticky.