girls_sports-810x500.jpg

Odvolací súd rozhodol, že vylúčenie chlapcov z dievčenských športov v Západnej Virgínii je "diskriminácia na základe pohlavia

19
Kultúra smrti
  • Apelačný súd rozhodol, že zákon Západnej Virgínie je diskriminačný.
  • Žaloba bola podaná v mene 11-ročného chlapca s pohlavným rozdielom.
  • Súdca Agee tvrdil, že povinné začlenenie osôb s pohlavnou inklúziou je nespravodlivé.
  • Rozhodnutie súdu komplikuje právny terén v otázke diskriminácie na základe pohlavia.

Apelačný súd 4. obvodu USA v stredu rozhodol v pomere 2:1, že zákon Západnej Virgínie, ktorý bráni biologickým mužom zúčastňovať sa na ženských a dievčenských športoch, predstavuje diskrimináciu na základe pohlavia podľa zákona o občianskych právach z roku 1964, hoci rozhodnutie zatiaľ nebráni jeho uplatňovaniu mimo konkrétnych účastníkov súdneho konania.

V júli 2021 podala pobočka Americkej únie občianskych slobôd (ACLU’s) v Západnej Virgínii spolu s právnickou skupinou LGBT Lambda Legal a advokátskou kanceláriou Cooley Law Firm žalobu v mene 11-ročného chlapca s pohlavným rozdielom, ktorý sa identifikoval ako “Becky” Pepper-Jackson, po tom, čo sa úradníci jeho školy odvolali na zákon, aby ho vylúčili z dievčenského’ bežeckého programu.

4. obvod vydal minulý rok súdny príkaz proti tomuto zákonu po tom, ako súdy nižšej inštancie vydali dve rozhodnutia o tom, či ho možno uplatniť.

“Obžalovaní nemôžu očakávať, že B. P. J. bude proti svojej sociálnej transformácii, liečbe a všetkej práci, ktorú takmer polovicu svojho života vykonávala so svojimi školami, učiteľmi a trénermi tým, že sa spoluhráčom, trénerom a dokonca aj súperom predstavovala ako chlapec,” napísal sudca Toby Heytens v tohtotýždňovom rozhodnutí, Associated Press reported.

“B.P.J. preukázala, že uplatnenie zákona na ňu by s ňou zaobchádzalo horšie ako s ľuďmi, s ktorými je v podobnej situácii, zbavilo by ju akýchkoľvek významných športových príležitostí, a to na základe pohlavia. To je všetko, čo Hlava IX vyžaduje,” dodal.

Sudca G. Steven Agee vyjadril nesúhlas s názorom a tvrdil, že stanovisko väčšiny “stavia Hlavu IX na hlavu a ruší monumentálnu prácu, ktorú Hlava IX vykonala na podporu dievčenských’ športov od svojho vzniku (…) B.P.J. vytlačila najmenej 100 biologických dievčat na atletických podujatiach a vytlačila viacero dievčat z prvej desiatky. Podobne tým, že sa B.P.J. dostala na majstrovstvá konferencie v dvoch disciplínach (čo je vyhradené pre tri najlepšie dievčatá v tíme), pripravila najmenej dve biologické dievčatá’ o možnosť zúčastniť sa na majstrovstvách konferencie. A to v jednej sezóne. Vďaka novoobjavenej rubrike dnešného väčšinového stanoviska’sa takéto vytláčanie stane bežným javom.”

“Budem naďalej bojovať za ochranu hlavy IX. Musíme naďalej pracovať na ochrane ženského’športu, aby bola zabezpečená bezpečnosť žien’a dievčatá mali skutočne spravodlivé podmienky na hranie,” reagoval generálny prokurátor Západnej Virgínie Patrick Morrisey. “Vieme, že zákon je správny a použijeme všetky dostupné nástroje na jeho obranu.”

Právna zástupkyňa Aliancie na obranu slobody Rachel Rouleau predložila aj rozhodnutie a dodala, že jej organizácia “zvažuje všetky právne možnosti na ochranu ženského’športu vrátane odvolania sa proti tomuto rozhodnutiu.”

Povinné začlenenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia sa propaguje ako vec “inkluzívnosti”, ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcov podkopáva pôvodný racionálny základ pre zavedenie športovania podľa pohlavia, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne alebo akademické príležitosti, ako aj o základné práva hráčok na bezpečnosť a súkromie tým, že sú nútené zdieľať sprchy a šatne s príslušníkmi opačného pohlavia.

V mnohých známych prípadoch v posledných rokoch, keď muži vyhrávaliženské’súťaže, a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú úplne negovať hormonálnou supresiou.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži (ne)strácajú významnú svalovú hmotu (alebo výkon), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda, ktorú poskytujú (usmernenia Medzinárodného olympijského výboru) transsexuálom (biologickým mužom), je neúnosnou nespravodlivosťou.”

Najvyšší súd USA’s Bostockrozhodnutie, ktorého autorom je sudca Neil Gorsuch, skomplikovalo právny terén v tejto otázke v roku 2020 rozhodnutím, že “diskriminácia na základe pohlavia” v zákone o občianskych právach by sa mala okrem pôvodného biologického významu vykladať aj ako sexuálna orientácia a rodová identita.

Takáto argumentácia je v rozpore s jasným zákonným významom pojmu “pohlavie” z roku 1964, ako aj s jasným legislatívnym zámerom zákonodarcov, ktorí zákon o občianskych právach vypracovali a prijali, argumentuje vedúci právny zástupca ADF John Bursch. “Je len málo sporov o tom, že v roku 1964 bol pojem ‘sex’ verejne chápaný, rovnako ako v súčasnosti, vo význame biologického pohlavia: muž a žena. Koniec koncov, termín ‘rodová identita’ nebol’v tom čase ani súčasťou amerického slovníka,” povedal. “Prvýkrát bol použitý na európskej lekárskej konferencii v roku 1963. A vo federálnom zákone sa jej podoba objavila až v roku 1990.”