rfk-jr-810x500.jpg

RFK Jr. potvrdzuje podporu potratov a hovorí, že by masívne dotoval škôlky

44
Neutral
  • Robert F. Kennedy Jr. plánuje znížiť počet potratov pomocou federálne dotovaných škôlok.
  • Chce presmerovať finančné prostriedky na dennej starostlivosti o deti a zvýšiť daňové úľavy.
  • Podporuje právo na voľbu interrupcie, ale chce zmierniť potrebu potratov sociálnymi programami.
  • Jeho kandidatúra ovplyvní volebné preteky a môže získať hlasov od demokratov aj republikánov.

Demokratický environmentálny aktivista, ktorý sa stal nezávislým prezidentským kandidátom, Robert F. Kennedy Jr. teraz tvrdí, že v prípade svojho zvolenia plánuje “dramaticky znížiť počet potratov” pomocou federálne dotovaných škôlok, a to aj pri zachovaní legálnych potratov na požiadanie v mene “slobody.”

Kennedy, synovec zosnulého prezidenta Johna F. Kennedyho a syn zosnulého generálneho prokurátora Roberta Kennedyho, vlani v apríli oznámil, že bude kandidovať v primárkach demokratov proti súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi, a predstavil sa ako vyzývateľ ortodoxných strán. Po mesiacoch tvrdenia, že vedenie strany zmanipulovalo primárky v jeho neprospech, však Kennedy v októbri oznámil, že prechádza k nezávislej kandidatúre.

Kandidát už predtým pri viacerých príležitostiach potvrdil, že napriek tomu, že sa v niektorých otázkach odchyľuje od konvenčného názoru svojej bývalej strany, zostáva “za voľbu” a najnovšie na svojej webovej stránke predstavil oficiálne politické stanovisko s názvom “Viac možností, viac života”.

Kennedy v snahe ponúknuť “cestu vpred” z typickej debaty o potratoch uviedol, že hoci plán bude “chrániť” potraty, jeho ústredným bodom bude “masívna iniciatíva dotovanej dennej starostlivosti o deti.”Federálne daňové doláre, ktoré sa v súčasnosti posielajú na Ukrajinu, by sa presmerovali do “komunitných a domácich škôlok spolu s rodičmi v domácnosti” a pokryli by “100 % starostlivosti o tri milióny detí mladších ako päť rokov, ktoré žijú pod hranicou chudoby”, a obmedzili by “náklady na 10 % rodinného príjmu pre všetkých ostatných.”

Kennedy tvrdí, že jeho plán, ktorý zahŕňa aj zvýšenie daňových úľav na deti a financovanie charitatívnych organizácií na podporu tehotenstva, “má podľa agentúry Moodys potenciál zvýšiť náš HDP o 1 bilión dolárov.”

“A keďže ekonomika je hlavnou hnacou silou potratov, táto politika urobí pre zníženie počtu potratov viac, než by kedy mohlo urobiť akékoľvek donucovacie opatrenie,” pokračoval, ignorujúc veľké celé množstvo dôkazov, ktoré dokazujú, že pro-life zákony úspešne zabraňujú potratom a zvyšujú pôrodnosť. 

Čítajte: Dobbs nebol žiadnym pyrrhovým víťazstvom: desiatky tisíc životov boli zachránené pred potratmi

O zmiernení finančnej “potreby” potratov prostredníctvom nových sociálnych programov už dlho hovoria seriózni politickí analytici, ako aj politici, ktorí sa snažia rozdeliť rozdiely medzi zástancami a odporcami potratov. Údaje naznačujú, že len necelá štvrtina žien, ktoré si nechajú urobiť interrupciu, uvádza ako dôvod, prečo majú deti, náklady na ne, čo znamená, že aj v prípade plného úspechu by takáto politika neovplyvnila viac ako 75 % interrupcií.

Ak ide o tieto interrupcie, Kennedy v rozhovore začiatkom mesiaca potvrdil, že “by podpísal federálny zákon, ktorý by ženám zaručil právo [sic] na výber” interrupcie.

Aj keď jeho odpoveď zanechala určité nejasnosti v detailoch – t. j, či by rozlišoval medzi návrhom zákona, ktorý by umožnil štátom ešte prijať niektoré pro-life opatrenia, alebo niečo podobné ako tzv Ženy’s Health Protection Act, ktorý by išiel ďaleko za rámec Roeovej a znemožnil by štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony – odpoveď ho postavila do jednej línie s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom’výzvy na federálnu kodifikáciu Roe v. Wade, a formulácie Demokratickej strany’bezpečné, legálne a zriedkavé” z 90. rokov a začiatku roka 2000.

 

RFK’pripomína svoj tradičný demokratický postoj k potratom po oznámení ľavicovej darkyne Nicole Shanahan ako svojej protikandidátky, ktorá vyvolalvokál sklamanie od mnohých, ktorí mu predtým vyjadrovali rôznu mieru sympatií a podpory a očakávali kandidáta, ktorý by sa menej zhodoval s konvenčnou politikou demokratov.

Iní reagovali tvrdením, že voľba nemala byť prekvapujúca vzhľadom na rôzne ľavicové pozície Kennedyho zastáva, napriek tomu, že si získal pochvalu pravice za svoje opozíciu voči zákrokom a mandátom COVID-19.

Biden kandiduje na základe svojej absolutistickej pro-potratovej minulosti, zatiaľ čo predpokladaný republikánsky kandidát, bývalý prezident Donald Trump, vládol vo svojom prvom funkčnom období ako pro-life, ale teraz hovorí, že odmietne podpísať federálny zákaz interrupcií a vyhlasuje, že táto záležitosť by sa mala ponechať na štáty, pričom kritizuje silné pro-life zákony v Arizone a na Floride.

Volebné prieskumy súčasne naznačujú tesné ľudové hlasovanie, ale pohodlný náskok Trumpa v Zbore voliteľov, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenie v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížilo pravdepodobnosť, že ho podporia. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy.

Ako ovplyvní Kennedy’ská kandidatúra preteky, je už dlho predmetom špekulácií, keďže oslovuje jednak demokratov, ktorí chcú mentálne schopnejšieho a zdanlivo menej extrémneho liberála, a jednak republikánov, ktorí uprednostňujú jeho COVID postoje pred Trump’record na téma.

V súčasnosti uvedené prieskumy naznačujú, že Kennedy čerpá približne rovnaký počet hlasov od Trumpa aj Bidena. Ale vzhľadom na to, ako tesný výsledok voľby mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, ako by aj malé prebehy mohli ovplyvniť výsledok.