shutterstock_737374657-810x500.jpg

Študentovi, ktorý bol údajne nútený k hinduistickým rituálom v chicagskej škole, bol priznaný štatút hromadnej žaloby

30
Kultúra života
  • Študenti boli nútení zúčastňovať sa hinduistických rituálov v chicagských školách.
  • Program Quiet Time bol realizovaný Nadáciou Davida Lyncha propagujúcou Transcendentálnu meditáciu.
  • Študenti boli pod nátlakom podpisovať súhlas s účasťou a zatajovať ju pred rodičmi.
  • Študenti cítili náboženský tlak a boli odmeňovaní za propagáciu transcendentálnej meditácie.

Hromadná žaloba tvrdí, že kým maloletí študenti navštevovali niektoré chicagské verejné školy, ktoré sa rozhodli zúčastniť na programe Nadácie Davida Lyncha “Quiet Time”, museli sa zúčastňovať na Transcendentálnej meditácii, ktorá zahŕňala hinduistické náboženské rituály, čo Hudgins v mene skupiny tvrdí, že je hrubým porušením ich ústavných práv.

ČÍTAJTE: Kresťanská študentka dostala rozsudok vo výške 150-tisíc dolárov v súdnom spore, v ktorom tvrdí, že ju v chicagskej škole nútili zúčastňovať sa na hinduistických rituáloch

O návrh, realizáciu a priebeh programu chicagských verejných škôl, nazvaného Quiet Time, sa postarala Nadácia Davida Lyncha pre svetový mier, organizácia propagujúca Transcendentálnu meditáciu. Ako sa tvrdí v prvej zmenenej a doplnenej žalobe Hudginsovej’, nadácia spolupracovala s Chicagskými verejnými školami a Chicagskou univerzitou na realizácii programu na stredných školách Chicagských verejných škôl.

Hudginsová bola podľa vlastného vyhlásenia donútená zúčastniť sa na programe Quiet Time.

“Učiteľka Chicagských verejných škôl povedala mne a celej mojej triede, aby sme podpísali súhlas s účasťou na programe Quiet Time,

“Hudginsová napísala: “Celá moja trieda a ja sme podpísali súhlas, pretože sme cítili nátlak, aby sme ho podpísali. Učiteľka nám povedala, že ak súhlas nedáme, budeme mať problémy a pošlú nás k dekanovi. Učiteľ nám tiež povedal, že nepodpísanie súhlasu ovplyvní naše štúdium. Taký istý nátlak sme dostávali aj my, aby sme sa pravidelne zúčastňovali na programe Tichá hodina.” 

Hudgins mal vtedy 16 rokov. 

“Okrem toho som, podobne ako mnohí moji spolužiaci, podpísal vyhlásenie, že o programe nebudem nikomu, vrátane našich rodičov, hovoriť,” dodal Hudgins. “Moji spolužiaci a ja sme boli predstaviteľom Nadácie Davida Lyncha obzvlášť varovaní, aby sme o tom nehovorili svojim rodičom, ak boli naši rodičia ‘veriaci.’” 

“Nielenže tieto neplnoleté školopovinné deti boli učiteľom chicagskej verejnej školy nútené podpísať dokument, ktorý nemali prečo podpisovať,”zdieľal John Mauck, partner v advokátskej kancelárii Mauck and Baker, “boli podvedené, aby počas vyučovania praktizovali hinduistické rituály a transcendentálnu meditáciu a boli poučené, aby svoju povinnú účasť na nich zatajili pred rodičmi.” 

Hudgins si spomínal, že ho odprevadili na nepríjemne súkromný hinduistický obrad “Puja” jeden na jedného v zatemnenej miestnosti so spevom a rôznymi náboženskými pomôckami. Počas inštruktáže o meditácii jej dospelá žena, ktorá s ňou bola sama, pošepkala do ucha “mantru” a povedala Hudginsovej, aby mantru nikomu neprezradila. Hudginsová však prezradila, že so spolužiakmi o mantrách navzájom diskutovali.

“Nakoniec som si na internete vyhľadala mnohé z našich mantier a ukázalo sa, že sú to mená hinduistických bohov,” uviedla Hudginsová. “Moji spolužiaci a ja sme sa veľmi dotkli, keď sme sa dozvedeli, ako nás škola a inštruktor nútili zúčastňovať sa na náboženskej praxi bez nášho vedomia.” 

Hudgins vysvetlil, že meditačné sedenia, ktoré sú povinnou súčasťou učebných osnov Quiet Time, “pripomínali hypnózu alebo pobyt v tranze.” Napriek tomu, že sa v týchto situáciách cítila “nenormálne, ” podľa Hudginsovej sa ich zúčastnila, pretože bola informovaná, že neúčasť by mala negatívny vplyv na jej známky a študijné výsledky.

Hudginsová okrem toho spomínala, ako boli študenti odmeňovaní pizzou za propagáciu transcendentálnej meditácie, čo jej inštruktor označil za “plnenie príkazov,” a ako jednému priateľovi ponúkli koordinátori programu 100 dolárov za účasť na propagácii času pokoja.

“Niekoľkokrát som sa sťažovala svojmu učiteľovi, že sa nechcem zúčastniť na programe Quiet Time,” podelila sa s ním Hudginsová. “Raz ma učiteľ poslal do dekanátu”pretože som sa pýtala, prečo sa musíme zúčastniť na programe. Cítila som sa nahnevaná a zranená, pretože školu nezaujímalo, či sa chcem zúčastniť, alebo nie.”

V súčasnosti 21-ročná Hudginsová hovorí o tom, aký škodlivý vplyv na ňu mala Transcendentálna meditácia. V tom čase bola praktizujúcou moslimkou a to, čo jej škola vnucovala, bolo v rozpore s jej náboženským islamským presvedčením a spôsobilo, že začala spochybňovať svoje islamské presvedčenie najmä vždy, keď sa hovorilo, že existuje iná vyššia moc ako boh, v ktorého verí. 

“Bolo to mimoriadne urážlivé a veľmi mätúce,” prízvukovala Hudginsová. 

“Ako moslimka som sa mala modliť päťkrát denne,” povedala Hudginsová. “Hoci mi škola umožnila vziať si voľno z vyučovania na cvičenie v Transcendentálnej meditácii, nedovolila mi vziať si voľno z vyučovania na tých päť denných modlitieb.”

Hudginsová a jej právnici Mauck & Baker podali petíciu na súd v jej mene a v mene ďalších študentov v podobnej situácii, v ktorej žiadali, aby Rada pre vzdelávanie mesta Chicago a Nadácia Davida Lyncha niesli zodpovednosť za zbavenie týchto študentov’ ústavných práv. 

Okresný sudca Matthew Kennelly priznal štatút hromadnej žaloby všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili na programe Quiet Time v chicagských verejných školách počas akademického kalendára na jeseň 2015 až jar 2019 a dosiahli vek 18 rokov 13. januára 2021 alebo neskôr.

V podobnom prípade získala bývalá študentka kresťanských škôl v Chicagu Mariyah Greenová, ktorú tiež zastupovala spoločnosť Mauck & Baker, 150 000 USD ako náhradu škody a súdne poplatky v dohodnutom návrhu rozsudku, ktorý vydal Severný okres štátu Illinois 23. októbra 2023. Peniaze boli dohodnutým rozsudkom v prospech Green’ovej za údajné porušenie jej ústavných práv zo strany Rady pre vzdelávanie mesta Chicago a Nadácie Davida Lyncha v súvislosti s povinnou účasťou na hinduistických rituáloch počas navštevovania chicagskej verejnej školy. Sťažnosť Greenovej’bola podaná na súd vo februári 2023 v snahe vyvodiť zodpovednosť voči pedagógom a tvorcom programu za vyžadovanie účasti na neúprimne propagovanom programe, ktorý porušoval jej kresťanské presvedčenie.

Prečítajte si Memorandum Opinion and Order vydané 19. apríla 2024 okresným sudcom Matthewom F. Kennellym z&nbspOkresného súdu Spojených štátov amerických  Northern District of Illinois Eastern Division, ktorým udelil skupinovú certifikáciu v prípade Kaya Hudgins v. Board of Education of the City of Chicago et al., na základe nároku vyplývajúceho z klauzuly o zriadení (Establishment Clause), pre všetkých študentov, ktorí sa zúčastnili na programe Quiet Time v chicagských verejných školách počas akademických kalendárov chicagských verejných škôl na jeseň 2015 až jar 2019 a dosiahli vek 18 rokov 13. januára 2021 alebo neskôr, zde [https://www.scribd.com/document/725965003/Kaya-Hudgins-v-Board-of-Education-City-of-Chicago-et-al-Memorandum-Opinion-and-Order-04-19-2024] 

Prečítajte si prvú zmenenú sťažnosť vo veci Kaya Hudgins v. Board of Education of the City of Chicago et al. ako ju 3. februára 2023 podali advokáti Mauck and Baker v mene Kaya Hudginsa na Okresnom súde Spojených štátov amerických – Northern District of Illinois – Eastern Division zde [https://www.scribd.com/document/725967561/Kaya-Hudgins-v-Board-of-Education-City-of-Chicago-et-al-First-Amended-Complaint].

Prevzaté so súhlasom Mauck & Baker, LLC.

O spoločnosti Mauck & Baker, LLC

Spoločnosť Mauck & Baker, založená v roku 2001 v Chicagu, je celoslovensky známa svojou praxou v oblasti náboženskej slobody. Spolupracuje s jednotlivcami, náboženskými inštitúciami a podnikmi. Viac informácií nájdete na stránke mauckbaker.com.