Carrie_DeKlyen.jpg

Matka čaká šieste dieťa a odmieta liečbu rakoviny. Dúfa, že prežije, kým sa dieťa narodí.

169
Milko Kostovič
Kultúra života

Nevyliečiteľne chorá mama z Michiganu, ktorá čaká šieste dieťa, bojuje o život a zároveň dúfa, že to zvládne, kým sa jej dieťa narodí. 

Carrie DeKlyenová a jej manžel Nick dostali možnosť potratiť svoje dieťa, aby Carrie mohla pokračovať v experimentálnej liečbe, ktorá by mohla zachrániť jej život. Manželia povedali nie.

"Bolo to ich rozhodnutie a rozhodli sa pokračovať v snahe mať dieťa," povedala švagriná Carrie DeKlyenovej Sonya Nelsonová.

DeKlyenovej z Wyomingu v štáte Michigan diagnostikovali multiformný glioblastóm v apríli a chirurgovia sa jej dvakrát pokúsili odstrániť nádor na mozgu.

Krátko na to bola prijatá na klinické testy, no o dva týždne neskôr sa rodina dozvedela, že čaká malé dievčatko.

Lekári z University of Michigan v Ann Arbor uviedli, že Carrie DeKlyenová by sa mohla naďalej zúčastňovať liečby, ak by ukončila tehotenstvo.

"Povedali, že tento proces by jej predĺžil život, medicínsky povedané, trval by oveľa viac," uviedla Nelsonová pre redakciu WoodTV.com. "Ale rozhodli sa pokračovať v tehotenstve. Takže takáto je dnes situácia."

DeKlyenová pred dvoma týždňami utrpela mŕtvicu a zostáva v bezvedomí na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Multiformný glioblastóm je vysoko malígny nádor, pretože bunky sa rýchlo rozmnožujú a sú podporované veľkou sieťou krvných ciev. Pacienti s diagnózou majú priemernú dĺžku života približne 15 mesiacov.

Tento chorobný stav je rovnaký, aký mala Brittany Maynardová. Bola to 29-ročná žena, ktorá spáchala samovraždu v roku 2014 v reakcii na svoju diagnózu a počas posledných týždňov viedla kampaň za asistovanú samovraždu. Iní si vybrali život, pokračovali a prežili svoje prognózy a ďalší našli zmysel vo svojej diagnóze.

Cieľom rodiny DeKlyenových je udržať Carrie nažive aspoň počas nasledujúcich ôsmich týždňov, keď bude v 28. týždni tehotenstva a jej dcéra bude môcť prísť na svet.

Stále však dúfajú, že bude môcť stretnúť svoje dieťa.

"Chceme, aby sa zobudila," povedala Nelsonová.

"Boli by sme radi, keby mohla vidieť tento dar, ktorý zanechá. Dala tomuto dieťaťu dar života."

Rodina tvrdí, že dieťa je zdravé a ich príbeh sleduje facebooková stránka.

Zatiaľ čo Nick DeKlyen zostáva so svojou manželkou v nemocnici, ich širšia rodina a členovia miestnej farnosti pomáhajú s ich ďalšími deťmi vo veku 2 do 18 rokov.

Nelsonová povedala, že majú úžasnú rodinu a nevie, ako sa cez niečo také dostanú rodiny, ktoré nemajú podporu.

Nech sa udeje čokoľvek, majú nádej.

"Sme rodina viery. A tak len veríme, že Božím plánom pre Carrie je uzdravenie. A ak sa ju rozhodne uzdraviť tu alebo v nebi, stále mu budeme dôverovať."

Nick DeKlyen počas tejto doby nemohol pracovať, čo rodine spôsobilo finančné ťažkosti, a preto bola vytvorená stránka GoFundMe, ktorá pomáha pri strate príjmu.