satanic-monument.jpg

Pastor varuje, že satanský pamätník je "uvítacou rohožkou" pre Satana

13
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Floridský pastor varuje, že satanský pamätník, ktorý bude vystavený počas vianočných sviatkov v meste Boca Raton, je v podstate "uvítacou rohožkou pre Satana" a sľúbil, že ho odstráni kladivom. 

Podľa spravodajstva CBS 12 bude 6 stôp-vysoký pentagram, pomaľovaný krvavou farbou s dreveným obrazom svätého symbolu Satana uprostred, umiestnený na námestí Sanborn práve cez sviatky. 

Kovový pentagram, ktorý odovzdal miestny učiteľ, bude údajne vážiť 300 libier a bude obsahovať frázy ako: "Veríme Satanovi", "Jeden národ pod Ancikristom" a "Aby deti zdravili Satana". 

"V podstate prestierajú Satanovi uvítaciu rohožku," vyjadril sa pre agentúru pastor Mark Boykin z Cirkvi všetkých národov z mesta Boca Roton. 

"Je to zlo, je to podstata zla. Beriem zodpovednosť za to, aby som vzal kladivo a zničil to," povedal a dodal, že je to "odsúdeniahodné" a "urážkou mesta"

Starostka mesta Susan Haynie pripustila, že aj ona považuje satanskú stavbu za "extrémne urážajúcu", ale povedala, že mestská rada sa rozhodla "rešpektovať slobodu prejavu"

"Nemôžeme tomu povedať nie, aj keď je to veľmi urážajúce. Naši právnici nás predtým varovali. Pretože by išlo o drahý súd," povedal námestník starostky Jeremy Rodgers. 

Scott Singer, člen mestskej rady Boca Raton, dodal: "Toto nie je v súlade s mojimi hodnotami, ale sloboda prejavu znamená, že ľudia majú možnosť vyjadriť sa, či sa to páči vláde alebo nie, alebo či sa to páči jednotlivcom." 

Očakáva sa, že stavba bude vystavená na námestí od 1. decembra do 6. januára 2018. 

K podobnému incidentu došlo počas minulých Vianoc, keď LGBT obhajca a samozvaný "militantný ateista" umiestnil kríž dole hlavou, symbol satanizmu a modlárstva, vedľa betlehemu a menory pred floridskou radnicou. 

"Vláda nemá žiadne právo starať sa do náboženstva," povedal pre Sun-Sentinel ateista Chaz Stevens vysveľujúc, že jednoducho mu išlo o "vyhlásenie" s krížom, ktorý sa po zotmení rozsvieti na červeno. 

"Udržujte Cirkev mimo štát," povedal neskôr pre CBS Miami. "Nie je to tak, že by som praktizoval zlo. Neveríme v Satana. Sme ateisti. Budeme však veriť v Satana, v Ježiša, budeme veriť v čokoľvek, ak to podporí našu vec. Našim cieľom je podpora nášho občianskeho aktivizmu pre ďalšiu diskusiu o našich občianskych právach, oddelení cirkvi a štátu. A robíme to tak, že proti sebe používame škriatkov kresťanstva."