mniska.jpg

Arabi vo francúzskom kláštore vyzvali rehoľné sestry, aby konvertovali na islam

298
Kultúra smrti

V piatok 10. novembra sa do kláštora Carmel de Verdun, vo francúzskom Meuse, dostavila zvláštna návšteva. Dvaja bradatí muži vo veku okolo tridsiatky, „normálne oblečení“, požiadali rehoľnú sestru na príjme, či by sa mohli ísť pozrieť do kaplnky. Po rozhovore s mníškou im to bolo dovolené.

Muži boli odvedení do kaplnky, kde sa práve sestričky modlili vešpery. „V tomto momente  sa situácia nečakane zvrtla“ popisuje nasledujúce udalosti týždenník Valeures actuelles. Zatiaľ čo  sa sestričky  modlili, muži ich prerušili hlasnou modlitbou v arabčine  a vyhrážkou:“ Ak nekonvertujete (k islamu), skončíte v pekle.“

Verdunsky biskup Mgr.Gusching  uviedol, že muži potom kláštor opustili s „poďakovaním za prijatie„ a v návštevnej knihe kláštora zanechali jasný odkaz „Allah akbar“.

Regionálny denník  L´Est Républicain uvádza vyjadrenie  biskupa  Guschinga, ktorý rehoľným sestričkám povedal, aby nemali strach, ale boli opatrné a neotvárali bez toho, aby zistili o akých návštevníkov sa jedná a zároveň mali pri bráne niekoho, kto bude návštevy filtrovať.

I keď nedošlo k žiadnemu násiliu, diecézny kňaz oznámil udalosť na polícii, ktorá hneď nasledujúci deň mužov zadržala.Prokurátor Dupont uviedol, že súdny proces s mužmi je naplánovaný na 28. apríla. Muži sú obvinení z použita psychologického násilia, za ktoré im hrozí trest 3 roky odňatia slobody a pokuta  45 000 eur.

K prípadu sa vyjadril aj imám z Verdunu, Abdelkrim Aïtelkaid, ktorý uviedol, že obidvoch mužov veľmi dobre pozná, nakoľko navštevujú miestnu mešitu.

„Takéto veci sa nerobia. To nie je normálne. Nemienime porušiť posvätnosť miesta uctievania. Imám taktiež uviedol, že mladší z mužov konvertoval iba nedávno, pred 2 alebo 3 mesiacmi. Imám mladšieho muža navštívil, aby mu vysvetlil, že “takto sa to nerobí“. Imám sa chystá navštíviť aj biskupa a rehoľné sestričky, ktoré „sú stále incidentom ovplyvnené“, čomu sa nemožno diviť, keď si spomenieme na  mučenícky osud kňaza Hamela.

Katarína Hanzliková