google.jpg

Demokracia podľa amerických merítok. Google News skryje pred užívateľmi správy RT a Sputnika

119
Kultúra smrti

Agregátor správ Google News bude hodnotiť informačné materiály od RT a Sputnika s cieľom bojovať s “ruskou propagandou”. Oznámil to portál VICE s odvolaním na Erika Schmidta, predsedu predstavenstva spoločnosti Alphabet, ktorá patrí pod Google Inc.

 

Na fóre o medzinárodnej bezpečnosti v kanadskom Halifaxe Schmidt vyhlásil, že v Google plánujú čeliť “šíreniu dezinformácií”. Spoločnosť pracuje na systéme hodnotenia informačných webových stránok, ktorý bude formovať zoznam odkazov Google News v súlade s vnútorným ratingom zdroja. Schmidt zdôraznil, že sa podobná politika dotkne v prvom rade RT a Sputnika.

“Nechceme blokovať webové stránky. Nie je to náš štýl. Nie som stúpencom cenzúry, som stúpencom hodnotenia”, tvrdí predseda predstavenstva spoločnosti.

Ministerstvo spravodlivosti USA zapísalo RT America na zoznam zahraničných agentov podľa zákona o zahraničných agentoch z roku 1938, a pritom mnohé iné zahraničné štátne masmédiá, ako sú britská BBC, čínska CCTV, francúzska televízna stanica France 24, a nemecká rozhlasová stanica Deutsche Welle, na tomto zozname nie sú.

Šéfredaktorka RT a Sputnika Margarita Simoňjanová vyhlásila, že televízna stanica musela vyberať medzi registráciou a trestným stíhaním, a zablahoželala “americkej slobode slova a všetkým, ktorí v ňu ešte veria”.

MZV neskôr oznámilo, že vypracováva formy a metódy reagovania na túto situáciu. Minister spojov Nikolaj Nikiforov vyhlásil, že Rusko odpovie zrkadlovo na požiadavku amerických úradov uznať RT za zahraničného agenta.