ushw_1--1.jpg

"Ukrižovaná krava" uprostred katolíckeho kostola. Veriaci sú zdesení.

1,417
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Miestnych katolíkov v belgickom meste rozhorčila ukrižovaná krava, ktorú ako umelecké dielo vztýčil istý umelec uprostred fungujúceho vysväteného katolíckeho kostola. Okamžite zalarmovali miestneho biskupa aby ju dal odstrániť a aby vykonal verejnú kajúcu pobožnosť.

„Umelecké“ dielo od Toma Hercka má byť vystavené do začiatku decembra v malom farskom kostole sv. Jána Krstiteľa v Kuttekoven, malom flámskom mestečku Borgloon.

Minulú nedeľu prišlo pred kostol, v ktorom sa ešte stále konajú bohoslužby, modliť sa a demonštrovať niekoľko desiatok katolíkov, ktorí žiadali miestneho biskupa Mgsr. Patricka Hoogmartensa, aby zasiahol.

Pre spomínaného „umelca“ muselo byť dosť náročné priklincovať poltonovú kravu na kríž a následne ju natrieť silikónovou farbou – z tohto si môžete vytvoriť obraz, čo tak asi visí „ukrižované“ uprostred katolíckeho chrámu. Je to priam neskutočne ohavné zosmiešnenie jedného z najsvätejších symbolov katolíckej viery – Kríža, na ktorom bol ukrižovaný Boh a Spasiteľ ľudstva!

Najdôležitejšou súčasťou mnohých diel „súčasného umenia“ je nekonečné rečnenie o tom, čo predstavujú. Tom Heck je nadšený, že môže ´vysvetliť´ svoju expozíciu v Borgloone; tvrdí totiž, že týmto dielom vyjadruje svoje stanovisko proti plytvaniu v súčasnosti. Ukrižovaná krava totiž visí nad nádržou, obsahujúcou 5.000 litrov mlieka a má symbolizovať priemyselný chov dobytka a plytvanie potravinami. Návštevníci si môžu pochutnať na hovädzích a syrových chuťovkách.

„Umelec“ si vybral kostol preto, lebo chcel zároveň poukázať, ako sa mrhá prázdnym architektonickým priestorom v čase nedostatku miesta na stavbu domov. Herck otvorene pripúšťa, že čiastočne chce aj upozorniť na „nespočetné množstvo“ kostolov, ktoré vo Flámsku v nedeľu zívajú prázdnotou, pretože, ako hovorí, flámčanov už viac nezaujímajú „neznesiteľne nudné omše“.

Skupina veriacich katolíkov z neziskovej asociácie Katholiek Forum, ktorí v nedeľu zorganizovali spomínaný protest spolu aj so svojím predsedom Driesom Goethalsom, zmobilizovali prinajmenšom jedného rehoľníka a veľa laikov. Pred starým farským kostolom sa spoločne modlili posvätný ruženec a držali transparent, na ktorom bolo napísané: „Zastavte rúhanie; stop degenerovanému umeniu: robte pokánie a modlite sa.“

Táto pokojná demonštrácia sa konala po dvoch izolovaných incidentoch, ktoré jej účastníci bezvýhradne odsúdili. Išlo o pokus odstrániť tzv. „posvätnú kravu“ vandalmi, ktorí rozbili vitrážové okno a nožmi, pripevnenými na tyčiach, sa pokúšali prerezať laná, na ktorých kríž visel; a druhým incidentom bol požiar, ktorý vznikol v neďalekej odsvätenej stredovekej kaplnke, v súčasnosti mestskom múzeu, v ktorom bola výstava, súvisiaca s „výstavou“ v kostole.

Katholiek Forum uviedla, že miestna diecéza sa nijako zvlášť neponáhľa podniknúť nejaké kroky v súvislosti s bohorúhačskou výstavou v kostole sv. Jána Krstiteľa, ktorý nebol nikdy odsvätený a stále sa v ňom konajú riadne sv. omše. Hovoria, že „ukrižovaná krava“ je „satanistickým obrazom a odpornou urážkou Boha a katolicizmu.“

„Msgr. Patrick Hoogmartens nás sklamal. Nepohol ani prstom proti tomuto svojskému „umeniu“, pretože sa chce vyhnúť konfrontácii. Médiá ho desia. Preto sme sa sem prišli modliť my; zneucťuje sa tu katolicizmus“, povedal Dries Goethals.

Krátko po sprístupnení „výstavy“ verejnosti začiatkom mesiaca zareagovala na ňu Hasseltská diecéza:

„Veriaci hasseltskej diecézy sú ohromení vystavením „posvätnej kravy“ v kostole v Kuttekoven. Vždy sme pripravení viesť dialóg o umeleckých projektoch v kostole a nechýba nám ani zmysel pre humor. Ale krava na kríži, na mieste, na ktorom za nás visel a zomrel Ježiš Kristus, to už je príliš! Transformácia je trendom v súčasnom umení. Avšak hĺbka symbolizmu, ktorú pre nás predstavuje Kríž, nemôže mať v žiadnom prípade iný zmysel, než ten jediný, pravý. To, čo sa tam deje, mnohých ľudí zraňuje a javí sa ako túžba zosmiešňovať. Aj napriek tomu, že kostol v Kuttekoven bude zrejme čoskoro tiež odsvätený, nepovažujeme práve toto za vhodný postup pri nadchádzajúcej zmene. Alebo by sme mali dnes prehodnotiť prístup k „umeniu“ á la ´posvätné kravy“?!“

Toto vyhlásenie bolo zverejnené 7. novembra, avšak Hasseltská diecéza, do ktorej spomínaný kostol podľa informácií LSN ešte stále patrí, nepodnikla odvtedy žiadne kroky na očistenie pošpineného a zneucteného miesta, na ktorom má byť Ukrižovaný Kristus. Ak by do nej nepatril, tak podobne, ako všetky ostatné cirkevné budovy, ktoré sú majetkom Belgického štátu, bude mať Katolícka cirkev prinajmenšom právomoc využívať ho.

LSN sa pokúšali telefonicky získať ďalšie informácie od Hasseltskej diecézy, ale hovorca je práceneschopný, a nikto iný nie je k dispozícii, aby odpovedal na pár otázok. Na biskupstve sa zrejme pripravuje nové tlačové vyhlásenie, ktoré však ešte nie je známe.

V Belgicku sa za posledných niekoľko desaťročí odsväcuje veľké množstvo kostolov a kaplniek a aj ostatné zrejme čaká rovnaký osud, ak množstvo veriacich, ktorí pravidelne chodia do kostola klesne ešte o 5%!