interupcia.jpg

Rusi žiadajú zákaz potratov.

110
Kultúra života

Vo väčšine krajín sveta sú interupcie, teda vraždenie nenarodených detí povolené. Ruskí občania sa však rozhodli, že chcú s týmto šialenstvom skoncovať. Aktivisti zozbierali vyše milión podpisov pod petíciu proti potratom. Prebudia sa aj Slováci?

Pravoslávni aktivisti priniesli petíciu s vyše miliónom podpisov do kancelárie prezidenta Vladimíra Putina. “Desiatky ľudí vytvorili živú reťaz so stovkou krabíc s podpismi v rukách. Krabice boli ozdobené detskými kresbami a na každej bol názov regiónu,” napísal server Newsru.com.

Celá akcia sa ale v utorok zadrhla na tom, že prezidentská kancelária nebola schopná takýto nával zvládnuť, a tak si vynútila, že aktivisti prinesú k prepážke len tri krabice podpisových hárkov za deň. A to majú odovzdať celkom 200 krabíc. Pod petíciou proti potratom sa vlani podpísal aj moskovský patriarcha Kirill. Informoval portál Globe 24

Sovietsky zväz bol v roku 1920 prvou krajinou na svete, ktorá povolila umelé prerušenie tehotenstva. Avšak v roku 1936 stalinský režim interrupcie zase zakázal. V roku 1955 boli potraty znova povolené a stali sa tak bežnými, že fungovali ako spôsob antikoncepcie. Až po rozpade ZSSR v roku 1991 sa rozšírilo používanie antikoncepcie.

Podľa oficiálnych štatistík bol počet potratov v Rusku v roku 1993 jedným z najvyšších na svete: na 100 živo narodených detí pripadalo 235 potratov. Ale v ďalších rokoch tento počet prudko klesol a v roku 2015 na 100 novorodencov pripadalo 44 potratov.

Potraty sú vykonávané taktiež na Slovensku. Vlani bolo zaznamenaných 15 277 potratov, z toho 9390 umelých a 5887 spontánnych. “Umelé potraty klesli o 4000, medziročne o 668 potratov”. Oproti minulým rokom sa jedná o pokles, čo je pozitívne. Stále však existujú regióny, kde je počet potratov pomerne vysoký.

Obyvatelia dvadsiatich okresov s vysokou potratovosťou dostali v týchto dňoch do schránok informačný materiál Nová žena, o zdraví, živote a materstve, ktorý vydal Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. Jeho cieľom je informovať ľudí o rizikách umelého potratu na zdravie a psychiku ženy, o možnostiach pomoci v tehotenstve, ako aj o iných riešeniach neželaného tehotenstva. Viac sa dočítate tu.

Informovanosť je dobrá vec, ale najlepším riešením by bolo potraty zakázať. Kresťanské Slovensko by nemalo akceptovať liberálny teror v podobe vyvražďovania nenarodených detí. Pro – life aktivisti by si mohli zobrať príklad z Ruska a začať zbierať podpisy pod petíciu proti tejto genocíde bezbranných detí.

Liberálne nezmysly, že dieťa v prvých týždňoch po počatí je len zhluk buniek, boli dávno vyvrátené. Výskumy ukazujú, že nenarodené deti v tomto štádiu vývoja reagujú na dotyk rovnako, ako my ostatní. Majú vlastnú DNA od momentu počatia, všetko je pre tieto deti už určené. Sú ľudskými bytosťami, dokážu cítiť bolesť a reagovať na podnet. Z etického aj morálneho hľadiska majú tieto deti od momentu počatia status osoby, a preto nikto nemá morálne právo im vziať život.

Samuel Gdovin