30187.jpg

Google pozná vašu polohu aj keď máte vypnuté GPS a vybratú SIM kartu

203
Kultúra smrti

Používatelia telefónov s operačným systémom Android môžu pre ochranu súkromia vypnúť svoje nastavenia sledovania polohy, vybrať svoju SIM kartu alebo obnoviť továrenské nastavenia zariadenia, ale spoločnosť Google o nich aj tak stále zhromažďuje informácie najmä o polohe.

Za posledných 11 mesiacov zariadenia, ktoré bežia na systéme Android, posielajú spoločnosti Google a jej službe Quartz správy “Cell ID kódy”, ktoré obsahujú údaje o adresách blízkych mobilných veží.

Po tom, čo Quartz zistil, že zariadenia zhromažďujú údaje, spoločnosť Google túto prax priznala.

“V januári tohto roka sme začali skúmať používanie nových identifikačných kódov (Cell ID) ako dodatočný signál na ďalšie zlepšenie rýchlosti a výkonu pri doručovaní správ,” vysvetlil hovorca spoločnosti Google Quartz.

Vždy, keď sa zariadenie s Cell ID dátami alebo pripojením WiFi dostalo do dosahu novej veže, vysielalo adresy blízkych mobilných veží a odosielalo údaje spoločnosti Google. Spoločnosť však uviedla, že údaje sú “oddelené” od služieb určovania polohy, ktoré odošlú polohu aplikácie do zariadenia.

Dáta ID bunky poskytujú približné umiestnenie mobilného zariadenia, nie presné miesto GPS. Hacker by však mohol použiť iné blízke veže, aby vypočítal polohu používateľa s presnosťou na štvrť míle. Užší okruh by sa mohol získať pre užívateľov v mestských oblastiach, kde sú veže omnoho bližšie.

V Spojených štátoch existuje viac ako 200 000 veží mobilného signálu s maximálnym rozmedzím menej ako 22 míľ.

Spoločnosť Google poznamenala, že údaje Cell ID odoslané na ich servery boli dostatočne šifrované, ale zástupcovia Quartz poznamenali, že hacker teoreticky môže presmerovať údaje, ktoré má zhromažďovať tretia strana, pomocou spywaru alebo inými prostriedkami.

Quartz zistil, že zdieľanie polohy sa vyskytovalo na všetkých moderných zariadeniach s Androidom. V správe sa uvádza, že zariadenia so systémom Android zdieľali svoju polohu aj vtedy, keď nebola nainštalovaná karta SIM a používateľ zakázal služby určovania polohy.

Zásady ochrany osobných údajov spoločnosti Google stanovujú, že používatelia môžu mať svoje údaje o polohe zhromaždené prostredníctvom “rôznych technológií”, vrátane “IP adresy, GPS a iných senzorov, ktoré môžu napríklad poskytnúť spoločnosti Google informácie o zariadeniach v blízkosti, prístupových bodoch Wi-Fi a veží s mobilným signálom.”

Zdroj informoval Fox News, že kódy Cell ID boli použité na to, aby zariadenia “zostali pripojené a ľudia dostali svoje správy v čo najkratšom čase”.

“Aby mohli užívatelia Androidu dostávať upozornenia a správy rýchlo, musí zariadenie Android udržiavať trvalé pripojenie k serverom Google pomocou aplikácie Firebase Cloud Messaging,” uviedol zdroj. “Ak chcete udržiavať toto pripojenie, zariadenia musia byť spojené so serverom pravidelne.”

Identifikátor Cell ID nikdy nebol integrovaný do systému synchronizácie siete Google a všetky údaje boli “okamžite zlikvidované”, uviedla spoločnosť. Gigant Google sľúbil, že zavedie aktualizáciu, ktorá do konca tohto mesiaca odstráni funkciu zhromažďovania údajov Cell ID.