gay_rainbow_cake.jpg

"Emočné traumy" lesieb v Oregone budú stáť kresťanských cukrárov $135 000.

384
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Americký odvolací súd uštedril v januári náboženskej slobode právnický úder, keď potvrdil pokutu pre kresťanských cukrárov, Aaronovi a Melisse Kleinovcom za to, že takmer pred piatimi rokmi odmietli vytvoriť „svadobnú“ tortu pre dve lesbičky.

Právnici Kleinovcov uviedli, že štátny zástupca pre pracovné záležitosti Brad Avakian a štátny Úrad práce a priemyslu porušili práva Kleinovcov ako umelcov na slobodu prejavu, ich práva na náboženskú slobodu a práva obžalovaných na riadny proces.

Avakian nariadil majiteľom teraz uzavretých Sweet Cakes by Melissa (prekl - "Sladké koláče od Melissy") zaplatiť lesbičkám za emocionálno-bolestivé škody pokutu vo výške 135,000 dolárov.

Image

Melissa a Aaron Kleinovci.

 

Oregonský odvolací súd tým podporil rozhodnutie štátu Oregon, uvádza Washington Post, ktorý argumentoval, že Kleinovcom sa nepodarilo preukázať, že sa na nich štát (štátny žalobca - pozn. editora) zameral pre ich náboženské presvedčenie.

Súd uviedol, že argument Kleinovcov, že ich koláče sú umeleckým prejavom, je námietkou „dostatočne oprávnenou, aby sa brala vážne“, ale nestačí, aby manželia tvrdili, že ich koláče predstavujú umenie; musia ukázať, že iní ľudia vnímajú ich výtvory ako sochu alebo maľbu.

Aj keď priznávame, že Kleinovci dodávajú každej svadobnej torte svoje vlastné estetické črty,“ uviedli sudcovia, „nepreukázali, že iní ľudia budú nevyhnutne vnímať akúkoľvek svadobnú tortu, ktorú Kleinovci vytvoria, primárne ako ich vyjadrenie, a nie iba ako jedlo".

First Liberty Institute, právna skupina zastupujúca Kleinovcov, toto uznesenie kritizovala.

Odvolací súd v Oregone rozhodol, že Aaron a Melissa Kleinovci nemajú nárok na ústavné prísľuby náboženskej slobody a slobodného prejavu,“ vyhlásil prezident First Liberty Kelly Shackelford. „V rozmanitej a pluralistickej spoločnosti by ľudia dobrej vôle mali byť schopní pokojne spoluexistovať aj s odlišnými presvedčeniami.

Súd tiež uviedol, že verejné vyhlásenia Brada Avakiana, zastupujúcim obžalobu, pred rozhodnutím o veci potvrdili dostatok nestrannosti. 

V čase pokuty z roku 2015 povedal Avakian miestnym médiám: „Cieľom je vrátiť sa do bežného života. Pre tých, ktorí porušujú zákon, chceme, aby sa z tejto skúsenosti poučili a úspešne podnikali v Oregone.

Avakian takisto upravil navrhovaný príkaz sudcu správneho práva, ktorý určil, aby obsahoval podmienku nariaďujúcu Kleinovcom, aby nehovorili „verejne o tom, že nechcú piecť koláčiky na svadby rovnakého pohlavia na základe ich kresťanského presvedčenia.

Kleinovci odmietli v roku 2013 vytvoriť tortu pre Rachel Bowman-Cryer a jej partnerku rovnakého pohlavia na základe ich náboženského presvedčenia.

Následne lesbičky podali sťažnosť na Úrad práce a priemyslu v Oregone, v ktorom poukazujú na diskrimináciu  portlandských pekárov na základe sexuálnej orientácie - napriek tomu, že manželstvo rovnakého pohlavia sa v Oregone nezlegalizovalo až do roku 2014.

Štát rozhodol, že Kleinovci porušil oregonský zákon z roku 2007 o ochrane práv homosexuálov, lesbičiek, bisexuálov a transsexuálov v zamestnaní, bývaní a vo verejných ubytovacích zariadeniach. Zákon poskytuje výnimku pre náboženské organizácie, ale neumožňuje súkromným podnikom diskriminovať ľudí na základe sexuálnej orientácie.

Napriek tomu, že Kleinovci v minulosti obsluhovali Bowman-Cryer a jej partnerku predtým, ako požiadali o homosexuálnu „svadobnú“ tortu, Avakian (ako predstaviteľ štátu Oregon v tomto prípade) podporil lesbický pár a udelil náhradu škody vo výške 135 000 dolárov.

Údajný zoznam emočných tráum v sťažnosti Bowman-Cryer a jej partnerky zahŕňali „neprimeraný spánok“, „vysoký krvný tlak“, „narušené trávenie“, „strata chuti do jedla“, „migréna“ a „nárast hmotnosti“.

Tiež tvrdili, že incident v nich zanechal pocit „psychického znásilnenia“.

Kleinovci a ich päť detí po tom, čo dostali pokutu, poslali skupinám LGBT koláče ozdobené srdcom a s posolstvom: „Skutočne vás máme radi!

Dnešné uznesenie vysiela silný signál, že Oregon zostáva otvorený pre všetkých,“ povedal Avakian po vyhlásení rozsudku.

O vývoji prípadu sme vás informovali minulý rok TU.