bizarre.jpg

Čínske vládne noviny chvália pápeža Františka za ústupky pri menovaní biskupov

111
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Noviny kontrolované čínskou vládou pochválili pápeža Františka za to, že urobil ústupky voči komunistickému režimu. Ústupky viedli k tomu, že Vatikán legitimizoval exkomunikovaných biskupov verných režimu, pričom legitímni biskupi podzemnej cirkvi museli odísť na dôchodok. 

Noviny The Global Times odkázali svojim čitateľom v editoriáli z 5. februára s názvom Čínsko-vatikánske vzťahy dostávajú jasnejšie kontúry, že rímsky pápež urobil "podstatné ústupky voči Číne v otázke menovania biskupov".

Prebiehajúce rokovania medzi Pekingom a Vatikánom nazvali "mimoriadne prospešnými pre Katolíkov" bez spresnenia, že majú na mysli asi tých Katolíkov patriacich pod vládnu Katolícku asociáciu patriotov, čo čínsky kardinál Zen nazval "novou...schizmatickou Cirkvou". 

Rokovania medzi Pekingom a Vatikánom ešte nie sú na konci. Global Times tvrdí, že umožnenie komunistickej Číne menovať biskupov "odráža schopnosť Katolíkov prispôsobiť sa zmenám".

Tento článok pochválil "múdrosť" pápeža Františka a uvádza, že rokovania nadobúdajú "jasnejšie kontúry" napriek opozícii "západných médií a niektorých radikálnych náboženských skupín, ktoré sú proti hlbším vzťahom medzi Čínou a Vatikánom".

Článok prichádza v čase, keď Vatikán prijíma silnú kritiku od Katolíkov po celom svete za to, čo sa podľa kardinála Zena rovná "odpredaju Katolíckej cirkvi v Číne". Kritici tvrdia, že Vatikánska vyjednávacia stratégia v Číne nie je nič iné ako "jednoduché rokovanie o vzdaní sa podzemnej cirkvi" falošnej cirkvi, ktorú vytvorili komunisti. 

Expert na Čínu a riaditeľ Populačného výskumného inštitútu Steve Mosher označil článok za "propagandu". 

Redakcii LifeSiteNews vysvetlil, že Global Times je "trúbou" čínskej komunistickej vlády, smerujúcou k vonkajšiemu svetu.

Mosher neverí, že by Vatikán mal dôverovať novému "božskému cisárovi" Xi Jinpingovi a povedal, že všetky jeho aktivity smerujú ku konsolidácii svojej vlastnej moci. 

"Xi Jinping má väčšiu moc, než mal Mao na vrchole," povedal Mosher. 

Xi nie je len vodcom Číny, ale aj generálnym tajomníkom Čínskej komunistickej strany, hlavou armády a desiatok vedúcich skupín. 

"V podstate prevzal moc," povedal Mosher. 

Mosher povedal, že rovnako ako mnohí Katolíci na celom svete nedokáže pochopiť vyjednávania pápeža Františka s režimom Xi Jingpinga.

"Samozrejme, desať až dvadsať miliónov Katolíkov podzemnej cirkvi hlasovalo nohami, aby zostali v podzemí. Prečo vlastne nenecháme podzemie šíriť evanjelium?"

Mosher poznamenal, že Matteo Ricci a jeho kolegovia jezuiti, misionári z 15. - 16. storočia v Číne, sa snažili konvertovať čínskeho cisára na kresťanstvo, aby ho nasledovali aj jeho poddaní. Ale dnes, v rokovaniach Xi Jinpinga s Františkom, sa roly zrejme vymenili. 

"Nie sú to jezuitskí misionári presvedčujúci cisára," povedal Mosher. "Je to cisár presvedčujúci jezuitských misionárov."