CNN.jpg

Američania nedôverujú mainstreamovým médiám: Šíria Fake News

237
Kultúra života

Zdá sa, že Američania súhlasia so svojím prezidentom Donaldom Trumpom ohľadom jeho tvrdení o mediálnych Fake News. V USA totiž ohromne narástla nedôvera v mainstreamové médiá. Podľa 77 percent Američanov sa podieľajú na šírení falošných správ.

Podľa prieskumu Monmouthskej univerzity, vyše tri štvrtiny respondentov vyjadrilo názor, že veľké tradičné televízie a noviny šíria “falošné správy”. 31 percent z 803 opýtaných je presvedčených, že médiá šíria dezinformácie pravidelne a 46 percent si myslí, že sa tak deje príležitostne. Informoval o tom portál Globe 24.

Medziročne tak nedôvera voči mediálnym spoločnostiam prudko vzrástla. Vlani v obdobnom prieskume vyjadrilo obavy z šírenia dezinformácií 63 percent opýtaných.

Samotný pojem “fake news” sa prekvapivo dobre ujal ako medzi Trumpovými priaznivcamii, tak aj medzi odporcami. Podľa prieskumu sa 61 percent demokratov domnieva, že médiá šíria dezinformácie. Vlani to bolo 43 percent. Medzi republikánmi počet medziročne vzrástol zo 79 na 89 percent a u osôb, ktoré sa považujú za nezávislé, zo 66 na 82 percent.

Američania sa tiež stále viac líšia v názoroch na to, aké sú motivácie ku skresľujúcemu spravodajstvu. 42 percent respondentov verí, že veľké médiá šíria dezinformácie s cieľom podporiť konkrétnu politickú agendu. 83 percent Američanov sa domnieva, že nepravdivé informácie sa snažia do veľkých médií zvonku podstrčiť záujmové skupiny.

Samuel Gdovin