33900.jpg

Kardinál Müller: “Tá výpoveď je veľmi chabá”

773
Kultúra života

„Tá výpoveď je veľmi chabá a neobsahuje odpoveď na ústrednú a podstatnú otázku. Nie je možné, aby sme boli bez cirkevného spoločenstva v sakramentálnom spoločenstve.“ Konštatoval to kardinál Gerhard L. Müller pre vatikanistu Edwarda Pentina. Ten o tom informoval v blogu „National Catholic Register“. Kardinál Müller sa vyjadril v súvislosti cesty niektorých nemeckých biskupov do Vatikánu na rozhovory na Kongregáciu pre náuku viery o prijímaní evanjelických manželských partnerov katolíkov.

„Pre blaho Cirkvi je teraz potrebné jasné vyjadrenie katolíckej viery. Pápež by mal potvrdiť vieru, zvlášť vzhľadom na pilier našej viery, Eucharistiu. Pritom by mal pápež dať jasnú orientáciu Kongregácii pre náuku viery, nie osobným názorom, ale v zmysle zjavenej pravdy,“ povedal kardinál Müller.

Pentin informoval aj o tom, že jeden zdroj interpretuje výpoveď nemeckých biskupov ako „oficiálnu odpoveď, že nijaká odpoveď neexistuje“.

Svätý Otec nesplnil svoju povinnosť pápeža v otázke dogmy, ale prenechal to svojim úradom. Pápež načrtnúť jasnú líniu, no prenechal to Kongregácii pre náuku viery, aby sa stala poštárom tejto informácie. Avšak dikastériá sú „neužitočné“, ak prenechávajú rozhodnutia biskupským konferenciám, ako uvádza Pentin.

Nemenovaný zdroj ďalej podľa neho konštatoval, že očakáva, že Marx teraz ďalej zredukuje počet biskupov, ktorí návrh BKN odmietajú a vyhlásil: „Naša úloha teraz spočíva v tom, posilniť týchto siedmych biskupov. Možno predpokladať, že je pred nami dlhý boj.“

Avšak, ako komentoval Pentin, prívrženci interkommunion ako iniciatívy BKN nedostali k tomu povolenie pápeža. Pozri správu „Nemeckí biskupi vo Vatikáne … ŽC 18/2018)