Chautur1.jpg

Polícia: Biskup nevykonal žiaden trestný čin, žena bola doňho zaľúbená. RTVS usvedčuje teológa Kocúra z klamstva

1,086
Kultúra života

Prípad obvinenia košického arcibiskupa Milana Chautura naberá čoraz jasnejšie kontúry. Už je jasné, že uňho nešlo o žiadne sexuálne zneužívanie, ale skôr o pomstu ohrdnutej ženy za to, že uprednostnil Krista. Okrem toho žiaden nátlak na televíziu nevyvíjal. 

Kontroverzný teológ Miroslav Kocúr spolu s Karolom Sudorom doslova vyšperkovali rozhovor, v ktorom tajomne načrtli zneužívanie biskupom v slovenskej Cirkvi. Ich rozhovor je mementom a dlho bude ukážkou brilantnej manipulácie a otvorených klamstiev pri tiahnutí proti Cirkvi.

Kocúr pre denník N uviedol, že za biskupom minulý rok prišiel televízny štáb so ženou, ktorá mu mala najprv poblahoželať k životnému jubileu a následne pred kamerami tvrdiť, že ju zneužíval. Kocúr doslova povedal, že ju biskup kedysi “obchytkával a ukájal sa nad ňou”.

Túto situáciu arcibiskup vysvetľuje nasledovne:

Po blahoželaní “ukazovala obrázok z časopisu Slovo, kde na kolenách mi sedí dievčatko nášho kňaza s tým, že mi zdôrazňovala – takto som kedysi sedávala aj ja. Potom mi hovorila o tom, ako som ju hladkal, pritúlil, či pobozkal.”

Ďalej Kocúr tvrdí, že “biskup vybuchol, a kým sa štáb vrátil do Bratislavy, riaditeľ už mal telefonát, že čo si to dovolili. Biskup vyvinul obrovský tlak, riaditeľ televízie je pokakaný. Uvidíme, či nájde odvahu to odvysielať,” hovorí bez bohabojnej istoty Kocúr.

V tejto súvislosti sme položili otázku samotnej televízii RTVS – zaujímalo nás, či bol na televíziu vyvíjaný nejaký nátlak, aby spomínanú reportáž odvysielala. Odpoveď televízie usvedčuje Kocúra z klamstva:

“Keďže investigatívny reportér z redakcie Reportéri na tejto téme dlhodobo pracuje, získava a overuje ďalšie fakty, RTVS žiadnu reportáž, ktorá zatiaľ nie je dokončená, videozáznam ani informácie o údajne poškodenej žene nebude zverejňovať. Pán Kocúr pri celej situácii nebol a nebol ani priamym svedkom žiadnej udalosti, ku ktorej sa vyjadruje. Nie je pravda, že by ktokoľvek volal v tejto súvislosti generálnemu riaditeľovi RTVS,” uviedla v stanovisku pre Hlavné správy hovorkyňa televízie, Erika Rusnáková.

Ďalej priamo v súvislosti s obvinením ženy na adresu biskupa sa už vyjadrilo oddelenie kriminálnej polície v Humennom, kde žena (v súčasnosti žijúca v Írsku), podala v auguste tohto roka trestné oznámenie. Kriminálna polícia však trestné oznámenie dňa 24. augusta tohto roka odmietla, pretože “preverované skutočnosti nenapĺňali znaky trestného činu a ani priestupku”. Žena dokonca mala v priebehu výpovede priznať, že do Milana Chautura “bola zaľúbená a že dúfala, že z cirkvi vystúpi a bude s ňou žiť.” Informáciu o tom priniesli noviny televízie Joj.

Je nemysliteľné, aby s takouto ľahkosťou bolo možné pošpiniť osobu na celý život. Obzvlášť obvinenia zo zneužívania sú mimoriadne citlivé a nevinná osoba sa ich zbavuje len veľmi ťažko. Dá sa povedať, že sa to s ňou nesie už celý život. Preto by krivé obvinenia mali byť trestané rovnako, ako samotné prípady zneužitia. Voči aktérom tohto spiknutia by v prípade definitívneho uzavretia ako krivé obvinenie mali kompetentní konať a podať trestné oznámenie.