Cathedral

Video ako dôkaz: vandali posprejovali katedrálu sv. Patrika znesväcujúcimi grafiti

212
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Modlite sa, prosím, za pokoj v našej krajine!

Nedávne video-reportáže dokazujú koľko výtržností a vandalizmu sa v USA odohráva ako reakcia na smrť Georgea Floyda. Krajina je plná násilia a občianskych nepokojov. Koncom mája padla vandalom za obeť aj historická pamiatka New Yorku - katedrála sv. Patrika. Na sociálnych médiách sa objavilo niekoľko fotografií, zobrazujúcich znesvätenie, vrátane zneuctenia a rúhania.

Videozáznam zachytáva vandalov v akcii. Investigatívna reportérka Mary Murphyová z PIX11 News v New Yorku poslala video:

 

Cathedral

 

Celý tweet Murphyovej znie: “O počmáraní národnej pamiatky, katedrály sv. Patrika, počas sobotňajšieho #NYCPROTEST sme hovorili so šéfom ⁦@NYPDDetectives, Rodney Harrisonom. @PIX11News obdržal videozáznam, na ktorých vidno "2 ženy, belošky", ako na fasádu katedrály sprejujú skratky NYPDK a #BLM (Black Lives Matter) a nadávky f---k. Šéf detektívov sľúbil, že ich nájde a predvedie." Užívateľov sociálnych médií táto udalosť skľúčila a znechutila.  

Tento kňaz napísal: "To už je príliš - New York City v noci: ´Odporcovia´ znesvätili katedrálu sv. Patrika. Jeden z najkrajších katolíckych kostolov v USA. Znovu sa musí nastoliť zákon a poriadok."

Iný používateľ hovorí: “Kvôli Covidu 19 nemôžem chodiť v New Yorku v nedeľu na omše. Rozhodol som sa, že sa aspoň prejdem a pred katedrálou sv. Patrika sa pomodlím za naše mesto a celú Ameriku. A s týmto tu som sa skonfrontoval. Nemám slov. @BilldeBlasio @NYGovCuomo”.

Aj Raymond Arroyo z EWTN zareagoval “Katedrála sv. Patrika ... to je hanba, škandál, zneuctenie. Dostane sa domu modlitby za toto zohavenie náležitej spravodlivosti?