Prvé slová pápeža Františka

2,334
Kultúra života

Preklad stručného príhovoru pápeža Františka z hlavného balkóna na svätopeterskom námestí po jeho zvolení za nástupcu sv. Petra.

* * *

Bratia a sestry, dobrý večer!

Viete, že úlohou konkláve bolo dať Rímu biskupa. Zdá sa, že moji bratia kardináli šli preňho takmer na koniec sveta. Ale sme tu, ďakujem za vaše prijatie. Rímska diecézna komunita má svojho biskupa. Ďakujem!

Najprv by som sa chcel pomodliť za nášho emeritného biskupa Benedikta XVI.. Modlime sa všetci spolu, nech ho Boh žehná a Panna Mária ochraňuje...

[Otče náš … Zdravas Mária … Sláva Otcu]

Poďme sa teda vydať na túto cestu, [spolu] ako biskup a ľud. Cestu rímskej cirkvi, ktorá v láske vedie všetky cirkvi. Je to cesta bratstva, lásky, dôvery medzi nami. Vždy sa modlime jeden za druhého. Modlime sa za svet, aby medzi nami mohlo vzniknúť veľké bratstvo. Verím, že táto púť cirkvi, na ktorú dnes nastupujeme, a na ktorej mi pomôže môj tu prítomný kardinál vikár, bude prínosom pre evanjelizáciu tohto nádherného mesta.

A teraz by som vám rád udelil svoje požehnanie. Ešte predtým vás však chcem požiadať o jednu láskavosť: skôr, ako biskup požehná ľud, prosím vás, modlite sa za mňa k Bohu, aby požehnal mňa ... modlitba ľudu za požehnanie ich biskupa. V tejto chvíli ticha, modlite sa za mňa.“

[Ticho, Svätý Otec sa skláňa]

[Kardinál hovorí: „Svätý Otec František ...“]

Teraz požehnám vás a celý svet, všetkých mužov a ženy dobrej vôle.

[Pápež udeľuje požehnanie]

Bratia a sestry,

teraz vás už opustím. Ďakujem za vaše prijatie. Modlite sa za mňa, čoskoro sa opäť uvidíme. Zajtra sa chcem ísť pomodliť k Panne Márii, požiadať ju, aby ochraňovala Rím. Dobrú noc a odpočiňte si.