Church

V roku 2020 sa po mentálnej stránke najlepšie cítili tí, čo sa zúčastňovali bohoslužieb

138
Zuzana Smatanová
Štúdia

V roku 2019 asi 42% obyvateľov, ktorí udávali, že pravidelne navštevujú bohoslužby, uviedlo, že sa po mentálnej stránke cítili vynikajúco. V roku 2020 tvrdilo to isté už 46% ľudí. Z tých, ktorí navštevovali bohoslužby týždenne alebo mesačne, hlásilo výborný mentálny stav 35%; a tých, čo navštevovali len sporadicky bolo 29%. Obmedzenia, súvisiace s koronavírusom, často limitovali ľudí v účasti na bohoslužbách, no Gallupov ústav pre prieskum verejnej mienky sa respondentov nepýtal, či museli aj oni čeliť nejakým obmedzeniam. 

Koronavírus zabil 290.000 Američanov - poväčšine starších ľudí a ľudí s podlomeným zdravím, pričom hospitalizovaných bolo ešte oveľa viac. Opatrenia na zabránenie šírenia korony pribrzdili sociálny a ekonomický život v krajine, ako aj zdravotnícku starostlivosť o mentálne zdravie. Ukazovatele nezamestnanosti a neúplného využitia pracovnej sily prudko stúpli. V roku 2020 sa navyše konali aj kontroverzné prezidentské voľby a v celých USA protesty proti pandemickým obmedzeniam, demonštrácie proti polícii najmä po smrti Georgea Floyda, ako aj masové občianske nepokoje, vylomeniny a vandalizmus. Z ďalších skupín, hlásiacich len malé zmeny v mentálnom zdraví, spomenieme demokratov 29%, republikánov 41% a nezávislí 29%. Podľa iných kritérií boli na tom po mentálnej stránke najlepšie tí, čo zarábali 100.000 USD a viac, ľudia vo veku 50 - 64 rokov, manželia a muži. Najhoršie boli na tom tí, čo zarábali pod 40.000 USD, vo veku 18 - 29 rokov, nežijúci v manželstve a ženy.  

Gallupov ústav konštatuje, že všetky spomínané ukazovatele boli za posledných 20 rokov poväčšine konzistentné a zhruba rovnaké.