Joe

Veľvyslancom USA vo Vatikáne bude liberálny demokrat-katolík, podporujúci potraty a LGBT

214
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Prezident Joe Biden sa rozhodol, že veľvyslancom USA vo Vatikáne sa stane bývalý demokratický senátor, ktorý podporuje potraty, homosexuálne správanie a agendu LGBT.

Podľa  Business Insider Biely dom potvrdil nomináciu bývalého demokratického senátora za štát Indiana, Joea Donnellyho, na post veľvyslanca USA vo Vatikáne. Donnelly sa vyjadril, že sa na prácu vo Vatikáne teší, najmä na riešenie problémov, na ktoré pravidelne poukazujú liberálni katolíci: "Ak sa moje menovanie potvrdí, bude ma tešiť spolupráca so Svätou Stolicou na riešení širokého spektra problémov, vrátane dodržiavania ľudských práv, náboženskej slobody, prisťahovalectva, klimatických zmien, mieru a chudoby", povedal Donnelly, ktorý je katolíkom. I keď Donnelly nešpecifikoval spomenuté problémy, ako je potrat, gender ideológia a homosexuálne ´manželstvá´, jeho postoj v tomto smere je na hony vzdialený od náuky Katolíckej cirkvi.   

Bývalý senátor uviedol, že podporuje "rovnosť manželstva", čo je termín, používaný LGBT aktivistami na popis ´manželstva´ osôb rovnakého pohlavia, ako ho interpretuje vláda. Postavil sa aj proti zákazu prezidenta D. Trumpa transgeneder ľuďom slúžiť v armáde. Indy Star v roku 2018 informovala, že homosexuálna aktivistická skupina Human Rights Campaign “vysoko vyzdvihla Donnellyho za to, že s nimi sympatizoval a venoval im 80-85% času zo svojich 4 rokov, strávených v senáte. Donnelly zmenil aj postoj voči zväzkom osôb rovnakého pohlavia, pričom pre Indiana newspaper uviedol, že je to preto, lebo chce do štátu pritiahnuť "mladých ľudí": "Podľa mňa má na tento problém dnes už každý jasný názor. Som presvedčený, že volič si uvedomuje, že jednou z vecí, ktoré môžeme v tejto súvislosti urobiť je, že každý sa bude u nás cítiť vítaný. Nemôžeme si ako štát dovoliť strácať mladých ľudí; chceme byť totiž štátom, v ktorom sa s každým človekom bude zaobchádzať rovnako, a v ktorom sa každý bude cítiť vítaný." Donnelly mlčal, keď jeho vlastná strana vyzdvihla a ocenila výkonnosť potratárskej Planned Parenthood (PP) za rok 2017.

Pro-life ´Susan B. Anthony List´ v roku 2018 kritizovala Donnellyho a pomohla pri jeho zosadení. Na jeho miesto bol zvolený US senátor-republikán Mike Braun. Organizácia kritizovala Donnellyho aj za hlasovanie proti navrhovanej legislatíve sen. Randa Paula o zastavení financovania PP a nazvala ho ´podvodník Donnelly´. "Senátor Donnelly tvrdí že je pro-life, no v minulosti hlasoval ako zradca proti dôležitým veciam pro-life. Aj v súčasnosti podporuje financovanie potratového priemyslu, najmä PP, z peňazí daňových poplatníkov. To sa jeho údajnému ´presvedčeniu´ dramaticky vymyká." V predkolách volieb v roku 2020 Donnelly zastupoval okruh "katolíci za Bidena".