2021-10-22-Robert-Bezak.jpeg

Ďalšie skutočnosti v kauze Bezák

1,323
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Pápež František rehabilitoval kontroverzného slovenského arcibiskupa, ktorého pápež Benedikt XVI zbavil funkcie po apoštolskej vizitácii v roku 2012. Verní klerici na Slovensku sa obávajú, že v rámci rehabilitácie môže byť ´ohrdnutému´ Róbertovi Bezákovi ponúknutá funkcia kardinála. 

Pápež Benedikt zbavil Róberta Bezáka, bývalého provinciála redemptoristov na Slovensku, funkcie arcibiskupa 2. júla 2012 hneď potom, čo tento prelát odmietol po apoštolskej vizitácii v januári 2012 odstúpiť. Apoštolskú vizitáciu viedol Jan Baxant, biskup v Litoměřiciach v Českej republike. Aj napriek tomu, že mal Bezák zakázané verejne hovoriť o svojej kauze, hovoril o nej v sérii interview, z ktorej sa zrodili dve knihy: Vyznanie Medzi nebom a peklom ako aj film, Arcibiskup Bezák Zbohom ("Goodbye, Archbishop Bezák"). Po tom, čo v televízii uviedol, že "Peklo je to isté čo nebo; rozdiel je len v tom, ako sa cíti subjekt", bol obvinený z heterodoxie (inoverectva). V TV interview tvrdil aj to, že pápež Ján Pavol II musel mať osobnú sexuálnu skúsenosť keď takým spôsobom dokázal písať o teológii manželstva.

V knihe s názvom Róbert Bezák: The Truth About the Dismissed Archbishop (Pravda o odvolanom arcibiskupovi) slovenský jezuita p. Šebastián Labo (zomrel 2014 po vydaní knihy) vyčistil prelátovi žalúdok za to, že vrhá pochybnosti na transsubstanciáciu a "nepotvrdzuje, že Eucharistia je pravé a nefalšované Telo Kristovo". Obviňuje Bezáka z podporovania svätenia žien; z toho, že je "presvedčeným, aj keď tajným, podporovateľom protestantizmu, pre ktorý prvenstvo pápeža nehrá žiadnu rolu"; zo zosmiešňovania "náboženských praktík úprimných veriacich". 

Duchovenstvo bolo šokované Bezákovým zahanbujúcim správaním sa voči penzionovaným biskupom: dal vymeniť kľúče od budovy arcibiskupstva a svojmu predchodcovi doň zakázal vstúpiť; oznámil mu to veľmi neúctivým listom. Penzionovaným pomocným biskupom zakázal spoločné stolovanie, pretože vraj smrdia, lebo sú starí. Aj napriek tomu, že obaja pomocní biskupi majú okolo 85 rokov, Bezák ich donútil opustiť budovu arcibiskupstva a nájsť si iné ubytovanie. 

Dva roky po odvolaní z úradu arcibiskupa prijal p. František Bezáka na stredajšej generálnej audiencii, ktorá sa konala 24. júla 2014. Počas nej prelát krátko pohovoril s pontifikom a odovzdal mu list, v ktorom ho žiada o audienciu. Po intervencii českého kardinála Miloslava Vlka mu bola prisľúbená na 10. apríla 2015. Zdroje zo Slovenska pre Church Militant (Cirkev bojujúca) uvádzajú, že "za p. Františka sa karty obrátili" - súčasná ľavičiarska prezidentka Zuzana Čaputová a jej predchodca Andrej Kiska "nepokryte lobovali" za Bezáka počas svojej súkromnej audiencie u pontifika. V decembri 2018 posiela p. František po prezidentovi Kiskovi Bezákovi darček - zlatý medailón Madony s dieťaťom - so slovami "to je od srdca". Prezident ho okamžite a osobne odovzdal Bezákovi v prezidentskom paláci. Ex-arcibiskup pohoršil veriacich slovenských katolíkov keď otvorene podporoval Kiskovu nástupkyňu Čaputovú v jej prezidentskej kampani aj napriek tomu, že ľavičiari radikálne obhajujú ´manželstvá´ osôb rovnakého pohlavia a potraty. Čaputová sa za Bezáka prihovorila počas stretnutia s p. Františkom vo Vatikáne v decembri 2020. 

Pred návštevou Slovenska, 24. júna, pozval pontifik Bezáka na obed do Domu sv. Marty a koncelebrovať s ním sv. omšu. Bezák sa vychvaľoval, že mu František po jedle kúpil aj zmrzlinu. Oveľa významnejšie však je, že pápež vrátil ex-arcibiskupovi biskupský prsteň, ktorý Bezák po svojom odvolaní poslal do Vatikánu, spolu s jednou z mnohých žiadostí o opätovné vymenovanie do funkcie. "Pre mňa je už toto rehabilitácia; nepotrebujem inú. Dvere už mám otvorené; pápež ma viedol do kaplnky sv. Marty a mal som príležitosť slúžiť s pápežom Františkom omšu. Viac už nič nepotrebujem", uviedol Bezák pre slovenské médiá. Pápež poslal aj veniec na pohreb Bezákovho otca v marci a napísal mu osobný kondolenčný list.

"Bezákova rehabilitácia bola spečatená rôznymi symbolickými úkonmi počas 4-dňovej septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku, keď pontifik verejne potvrdil tohto preláta ´v nemilosti´, signalizujúc tak zrejme jeho neodvratný návrat k moci", uviedol vysoko postavený zdroj. 13. septembra, druhý deň pontifikovej návštevy Slovenska, prijal František Bezáka aj s jeho príbuznými na apoštolskej nunciatúre v Bratislave. Slovenské vydanie Vatican News o tejto udalosti informovalo aj napriek tomu, že nebola súčasťou pápežovho oficiálneho programu. Bezák tvrdil, že bol pozvaný na stretnutie pápeža Františka s prezidentkou Čaputovou v záhrade Prezidentského paláca. Vstúpiť do katedrály mu však už odmietli dovoliť. V posledný deň pápežovej návštevy, keď slúžil sv. omšu pre viac ako 40.000 ľudí v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, Bezák s ním koncelebroval pri oltári. Veriaci slovenskí katolíci poslali p. Františkovi obšírny list, v ktorom vyjadrili zármutok nad tým, že pontifik podporuje tohto preláta ´v nemilosti´, ktorý svojou účasťou a príhovorom na liberálnom hudobnom festivale Pohoda, ktorý propaguje voľný sex a liberálne politické, kultúrne a ideologické akcie, spôsobil pohoršenie. Okrem iného píšu aj o tom, že Bezák je známy svojím pravidelným zneužívaním liturgie a slávením detských ´klaunských´ omší so zvieratami, alebo omší s rockovou hudbou. Pisatelia prirovnávajú tohto preláta k neslávne známemu  modernistickému arcibiskupovi Viedne, kdl. Christophovi Schönbornovi.

Niet sa teda čo čudovať, že Bezák je "tak atraktívny  pre všetky liberálne a protikatolícke médiá doma, aj v zahraničí - na Slovensku je totiž jediným biskupom s takým pokrokovým a otvorene prejavovaným modernistickým vzhľadom a vystupovaním", dodávajú veriaci záverom listu.

... Bezák však neustále odmieta akékoľvek obvinenia voči svojej osobe a trvá na svojej nevine.