Madeline Ann Cramer

USA: Polícia identifikovala ženu podozrivú z vandalizmu v denverskej katedrále

271
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Metropolitná polícia Denver 2. novembra oznámila, že osobou, ktorá údajne 10. októbra poškodila Katedrálnu baziliku Nepoškvrneného počatia je 26-ročná Madeline Ann Cramerová, ktorá podporuje potratové práva. 

Cramerová použila sprej s červenou farbou, aby znehodnotila denverskú katedrálu protikatolíckymi heslami.

Fotografie zverejnené miestnymi reportérmi ukazujú slogany ako "Tu žije Satan", "Bieli šovinisti" a "Znásilňovači detí, LOL" a tiež svastiku. Nápisy boli nasprejované jasnou červenou farbou na vonkajšej strane budovy katedrály, na chodníkoch a na podstavci sochy sv. Jána Pavla II.

Graffiti sa odvtedy podarilo vyčistiť s pomocou farníkov a ďalších dobrovoľníkov. Farba bola tlakom zmytá z hlavných dverí, uviedol krátko po incidente otec Sam Morehead, rektor katedrály.

Otec Morehead 11. októbra povedal, že útočník zrejme cítil "hlboké osobné ublíženie a krivdu" voči Bohu a Cirkvi. 

Hovorca denverskej arcidiecézy Mark Haas uviedol, že od februára 2020 bolo zdokumentovaných najmenej 25 útokov na farnosti alebo ministerstvá v severnom Colorade, pričom sa jednalo o vandalizmus, ničenie majetku alebo krádeže. 

"Je naďalej znepokojujúce vidieť narastajúci počet správ o vandalizme v katolíckych kostoloch v celom okrese aj v našej arcidiecéze a je určite poľutovaniahodné, keď sú naše farnosti terčom len pre naše presvedčenie," uviedol Haas vo vyhlásení pre redakciu CNA. 

"Stále sa modlíme za obrátenie tých, ktorí páchajú skutky znesvätenia našich kostolov, sôch a náboženských symbolov." 

Katedrála utrpela škody aj v polovici roku 2020 počas rasovo motivovaných protestov v centre Denveru. Budova kostola a fara boli postriekané sloganmi "Pedofili", "Boh je mŕtvy" a "Boh neexistuje" spolu s protipolicajnými, anarchistickými a protináboženskými frázami a symbolmi.

Vo videu z 2. októbra Cramerová hovorí: "Bola som vychovaná ako Katolíčka, bola som pokrstená ... v Saint Frances Cabrini v Littletone, Colorado," ale "v Katolíckej cirkvi som sa nikdy dobre necítila."

Uviedla, že nedávno navštívila webovú stránku farnosti St. France Cabrini "a videla, ako aktívne podporujú boj proti potratom naprieč krajinou."

Cramerová obvinila Cirkev, že "nenávidíte ženy, chcete ženy ovládať a umlčať". Video uzavrela slovami: "Prestaňte s tým, buďte úprimní, že nie ste naplnení láskou k Bohu, dieťaťu, žene. Ste plní nenávisti a viete to a my tiež."

Diakon Chet Ubowski z miestnej farnosti sa pre CNA vyjadril, že Cramerová je žena, ktorá pristúpila k oltáru počas omše v kostole 10. októbra, len niekoľko hodín po tom, čo poškodila katedrálu. Počas interakcie s celebrujúcim tvrdila, že je satanistka. 

Diacon Ubowski tiež povedal, že "nikto zo súčasných zamestnancov ju nepozná ... Pýtali sme sa aj mladých zamestnancov, či si na ňu spomínajú a ani oni nie."

"Ale všetci sa za ňu modlíme," dodal. 

Cramerová bola v roku 2020 odsúdená za marenie úradnej povinnosti polície na jeden rok podmienečne a 48 hodín verejnoprospešných prác. Strážcovia zákona v Denveri ponúkajú 2000 dolárov za informácie o jej mieste pobytu alebo vandalskom incidente.