Scottisch Government

Škótska vláda sa chystá ´vybaviť pánske toalety tampónmi a dámskymi vložkami´

168
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Škótska vláda plánuje vybaviť pánske toalety tampónmi a dámskymi vložkami v prípade, že o to požiadajú transgender štátni zamestnanci. Rôzne dámske hygienické potreby budú k dispozícii na pánskych toaletách ´v blízkosti mítingových/konferenčných sál a/alebo pri hlavných vchodoch do prevádzkových priestorov´ - tak znie oficiálny 209-stránkový výklad, určený pre LGBT charitu Stonewall

Vláda Nicoly Sturgeonovej potvrdzuje, že sú ´zabezpečené odpadkové nádoby na dámske vložky a k dispozícii je široký výber hygienických produktov ... vo všetkých tých priestoroch, kde sa nenachádzajú gender neutrálne sociálne zariadenia´, informuje Daily Telegraph. V spomínanom oficiálnom výklade sa uvádza aj to, že štátni zamestnanci môžu v počítačových systémoch vlády a v personálnych zoznamoch používať titul "Mx" namiesto Mr, Mrs alebo Ms. Táto informácia sa objavila vzápätí potom, čo Škótska štátna služba na nátlak(!) Stonewall-u odsúhlasila odstránenie slova ´matka´ z metodických dokumentov o materskej dovolenke. 

Dokumenty, odblokované na základe Zákona o slobode informácií odhaľujú, ako stála tajomníčka škótskej vlády Leslie Evansová odsúhlasila zmenu v návrhu spomínanej správy len preto, aby sa kontroverzný WEI (index rovnosti na pracovisku) lobbistickej skupiny vyšplhal čo najvyššie. Stonewall totiž žiadala, aby sa z oficiálnej agendy odstránili ´gender´ slová (súvisiace s rodom/pohlavím osoby); toto je ich rada, ako vyzerať priateľskejšie naklonený LGBT. WEI ranking (hodnotenie) škótskej vlády vzrástlo zo 72 v roku 2019 na 127 v roku 2020.

Za účelom získania lepšieho rankingu odstránila škótska vláda z metodiky o materskej dovolenke slovo ´matka´ a príslušné pasáže nahradila výrazmi ´musí sa jednať o manžela/manželku alebo partnera/partnerku (vrátane osoby rovnakého pohlavia) alebo o tehotnú ženu´. Dokument ďalej odhaľuje, ako v júli škótska vláda na základe zavedenej agendy vysvetlila, že aj ´niektorí transgender muži´ a nebinárni ľudia, ktorí sa nepovažujú ani za muža, ani za ženu, ´môžu predsa prežívať menopauzu´! 

Začiatkom minulého týždňa odstúpilo BBC od schémy rozmanitosti, ktorú vytvoril Stonewall, údajne preto, ako uviedli šéfovia korporácie, lebo nechcú u ľudí ´riskovať dojem zaujatosti´. Neobnovia svoju účasť v  Stonewall Diversity Champions Programme, ale budú pokračovať v podpore LGBT personálu v širokom spektre organizácií. Riaditeľ Talfan Davies uviedol, že problematika práv transgenderov a žien tvorí náplň ´vysoko polarizovaných debát´: "Cieľom vysielania BBC je udržať za každú cenu nestrannosť a vzbudiť v našich poslucháčoch dôveru, že aj k takýmto komplexným témam pristupujeme nezaujato a férovo."

V prípade Stonewall Diversity Champions Programme však otázka znie, či naozaj dokážu byť vo verejnej diskusii nestranní, keď Stonewall zaujíma v tejto oblasti a kampani veľmi aktívnu pozíciu. "Práve preto si myslíme, že je najvyšší čas z tohto programu vycúvať." Vo Veľkej Británii však schému rozmanitosti Stonewallu, ktorej cieľom je propagovať a podporovať prijímanie čo najviac LGBT ľudí na pracoviská, podpísalo už viac ako 900 organizácií. Po spomínanom oznámení BBC sa Stonewall vyjadril, že ich ´rozhodnutie je zahanbujúce´. LGBT personál BBC zhusta kritizuje vysielanie tejto rozhlasovej stanice za spôsob komunikovania príbehov transgender ľudí a hrozia výpoveďami. BBC Pride Network je skupina LGBTQ+ zamestnancov, ktorí používajú pondelkové ´listening session´, aby sa podelili s frustráciou zo svojich šéfov potom, čo BBC News publikovali článok s tvrdením, že niektoré transženy (muž sa mení na ženu) sú bývalými páchateľmi znásilnení. BBC bolo nútené zverejniť kus s názvom ´Tlačili nás do sexu s niektorými transženami´ potom, čo vyšlo najavo, že bývalá porno herečka Lily Cadeová, ktorú citovali v článku, sa svojho času vyjadrila o transženách, že sú ´skazené, slabé a nechutné´ a že ich treba zlynčovať.

Korporácia uviedla, že článok, ktorý pojednáva o tom, ´či je lesba transfóbna, ak nechce mať sex s transženou´ (?!), bol zverejnený aby odstránil dopad výroku Cadeovej ´vo svetle komentárov, ktoré nedávno publikovala na blogu, čo sa dalo ľahko overiť´.