Baby

Bioetik: Potraty sú hlavnou príčinou dnešných sociálnych problémov

146
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Steven Bozza, bioetik a riaditeľ Úradu pre život a rodinu Filadelfskej arcidiecézy, zdôraznil dôležitosť byť pro-life vo všetkých fázach života pred 49. ročníkom Pochodu za život vo Washingtone, DC, ktorý sa uskutoční koncom mesiaca. 

"Čo poviete na začiatku života, poviete aj na konci života. Otázka znie: ‘Ako sme na tom s pro-life vo všetkých fázach života?"

Odpoveď by podľa neho mala zahŕňať kombináciu verejného svedectva, právnych zmien, spoločenského dosahu, vedeckého pokroku a vzdelávania, inšpirovaného vierou a modlitbou.

Steven Bozza si zároveň myslí, že za mnohé problémy modernej spoločnosti je zodpovedná všadeprítomnosť potratov.

"Pomyslite na sociálne problémy, ktoré vidíme každý deň v správach – násilie, ľudia, ktorí sa navzájom zabíjajú. A napokon to vyúsťuje do neúcty k ľudskému životu. Nerešpektujete ľudský život v maternici. Prečo si potom myslíte, že budete rešpektovať život na ulici?"

Otec Christopher Walsh z farnosti St. Raymond z Peñafort vo Filadelfii vyzval pro-liferov, aby prejavili súcit s ľuďmi, ktorí veria, že potraty sú prípustné, a aby sa "podelili o pravdu... kúsok po kúsku, s trpezlivosťou, ale zároveň s presvedčením".

Bozza tiež citoval encykliku pápeža Pavla VI. z roku 1968, v ktorej bolo varovanie, že umelá antikoncepcia a potraty spôsobia, že ženy budú "len nástrojom na uspokojenie (mužských) túžob"

Hovorca Spoločnosti na ochranu nenarodených detí uviedol: "Pro-life hnutie pozostáva zo zanietených jednotlivcov, ktorí tvrdo pracujú na legislatívnych a kultúrnych zmenách.

"Ako hovorí bioetik Steven Bozza, ak jednotlivci skombinujú vieru s činmi, máme veľmi reálnu šancu ovplyvniť srdcia a mysle v tejto životne dôležitej otázke, až nakoniec dosiahneme bod, kedy bude potrat pre väčšinu ľudí nemysliteľný."