Taliansky biskup vyjadril protest proti bohorúhačskému vystúpeniu, ktoré vysielala aj štát

243
AltKAT

Taliansky biskup Antonio Suetta sa v stredu ohradil proti vystúpeniu speváka s umeleckým menom Sanremo, ktorý na hudobnom festivale predviedol na pódiu „bohorúhačský“ falošný krst. Biskupa zvlášť pobúrilo to, že toto predstavenie vysielala talianska celoštátna televízia.

Počas otváracieho večera každoročnej populárnej hudobnej súťaže sa na javisku objavil spevák Achille Lauro (Sanremo) bez vrchného oblečenia, aby tak vystavil na obdiv svoje drakmi potetované telo. Drak je pritom v Biblii často uvádzaný ako symbol satana. Takto spieval pieseň zvanú Domenica (Nedeľa), pričom v pozadí za ním spievali speváci z harlemského gospelového chóru. Svoje vystúpenie zakončil Lauro tým, že si kľakol, najprv zložil ruky ako pri modlitbe a následne sa na čelo polial vodou z malej krstiteľnice ako pri krste.

Zdá sa však, že nielen vizuálna symbolika, ale aj samotná pieseň obsahovala bohorúhačské prvky. Biskup Suetta preto označil celé vystúpenie za „slová, postoje a gestá, ktoré nie sú urážlivé len pre náboženstvo, ale aj pre ľudskú dôstojnosť.“ Biskup sa vyjadril, že zvažoval nevyjadriť sa k vystúpeniu, lebo „by to vystúpeniu len pritiahlo pozornosť“, ale druhým dychom dodal, že nemohol ostať potichu, keďže celé to vysielala celoštátna televízia RAI.

Suetta preto tiež kritizoval verejnoprávnu televíziu, že povolila zábery, ktoré „zosmiešňovali a zneucťovali posvätné znaky katolíckej viery tým, že evokovali gesto krstu v hlúpom a znesväcujúcom kontexte.“ Biskup pokračoval:

Veril som, že je potrebné znova prízvukovaťže verejnoprávna služba nemôže a nesmie dovoliť takéto situácie. Dúfal som, že niekto zasiahne na inštitucionálnej úrovni.

Spevák sa však na Instagrame, kde ma 1,7 milióna sledovateľov, bráni, že len chcel vystúpením potešiť svoju matku a dať jej tak narodeninový darček. Napísal:

Matky sú božie bytosti, dávajú nám život každý deň, dnes v novom začiatku, dávam ti svoj krst.“

Pod touto nesúrodou vetou bolo 2000 komentárov.

Zaskočená napokon ostala najmä verejnoprávna televízia RAI, ktorá vo svojom vyhlásení uviedla, že ľutuje, že niektorí cirkevní predstavitelia vnímali tieto gestá ako „urážku sviatosti krstu“. Riaditeľ RAI 1, Stefano Coletta prízvukoval, že podľa umelca bol onen „krst“ predovšetkým „odkazom jeho matke“ a dodal, že Lauro sa nemá za čo ospravedlňovať. „Každý umelec má právo slobody prejavu“, uviedol Coletta vo vyhlásení.

Bohorúhačské či proticirkevné prvky sa u umelcov – a zvlášť spevákov – objavujú čoraz častejšie. Aj na Slovensku sme mali aféru, kedy kresťanstvo, Cirkev a Boh boli dokonca urážaní a zosmiešňovaní v priebehu celého „galavečera“ OTO 2020. Vrcholom nevkusu vtedy bolo, keď „celebrity“ používali kabínkové záchody ako „spovednicu“.