Účasť na Pochode za život v Mníchove sa oproti minulému roku viac ako zdvojnásobila

64
Kultúra života

V sobotu 19. marca svedčilo v mene nenarodených detí na mníchovskom Pochode za život približne dvetisíc zástancov života. Účasť viac ako zdvojnásobila minuloročnú účasť osemsto ľudí, ktorej výrazne bránili obmedzenia covid a kapacitné limity.

Demonštranti sa zhromaždili na námestí Königsplatz neďaleko centra Mníchova a počas pochodu spievali tradičné nemecké piesne. Na záver demonštranti vypustili balóny, na ktorých bol pripevnený pro-life odkaz: „Každý život je dar, možno práve tento zmení svet!

K rečníkom sa osobne pripojili osobnosti z rôznych častí Nemecka, Rakúska a Talianska vrátane jedného z členov rakúskej kráľovskej rodiny Habsburgovcov. Jedna z rečníčok na adresu snahy potratového priemyslu zamerať sa na deti s Downovým syndrómom vyhlásila, že každý deň ďakuje Bohu za svoju vlastnú krásnu sestru s Downovým syndrómom a za úžasný dar, ktorým bola v jej živote. „mojom živote som stretla mnoho žien, ktoré ľutovali, že išli na potrat,“ pokračovala, „ale nikdy som nestretla nikoho, kto by ľutoval, že daroval život.

Liberálny kardinál Reinhard Marx, ktorého katedrála sa nachádzala neďaleko pochodu, však na pozvanie na účasť nereagoval. Napriek neúčasti nemeckých biskupov alebo politických lídrov si Pochod za život a jeho posolstvo naďalej získavajú pozornosť a silnú podporu mladých katolíkov a rodín.

V Nemecku sa v súčasnosti každoročne vykoná približne stotisíc potratov. Medzi politikmi krajiny sú vedúci predstavitelia buď za potraty, alebo o tejto otázke mlčia. Žiadny z konzervatívnych politikov alebo kandidátov na úrad nevedie svoju kampaň na základe platformy za život.

Medzi nemeckými biskupmi sú takí, ktorí dokonca vyjadrili nepriateľstvo a odpor voči aktivitám za život, ako je napríklad Pochod za život.

Najväčší nemecký Pochod za život sa každoročne koná v Berlíne, hlavnom meste krajiny. Berlínskeho pochodu sa zúčastnilo až osemtisíc demonštrantov a ich počet naďalej rastie.