USA: Biskupi a teológovia sa stretli, aby bojovali proti spiatočníckej „opozícii“

177
AltKAT

Skupina asi 70 kardinálov, biskupov a teológov sa súkromne zišla v Chicagu počas dvoch dní, od 25. do 26. marca, kvôli rozhovorom zameraným na to, ako môže americká katolícka cirkev lepšie podporovať agendu pápeža Františka. Výber miesta nie je zaiste náhodný. Arcibiskupom Chicaga je totiž známy liberálny kardinál Blase Cupich, v ktorého prítomnosti bolo podané sväté prijímanie chicagskej lesbickej starostke, ktorá navyše nie je katolíčka.

Prostredníctvom série kľúčových prezentácií a panelových diskusií zameraných na odkrývanie koreňov Františkovho pápežstva v II. vatikánskom koncile, pozvaní účastníci diskutovali aj o opozícii, ktorej pápež naďalej čelí už viac ako deväť rokov, od zvolenia v marci 2013.

Honduraský kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga, jeden z účastníkov stretnutia, pre portál National Catholic Reporter povedal, že súčasťou účelu podujatia bolo „pochopiť ducha opozície“ voči pápežovi Františkovi.

Máme tu to, čomu sa hovorí – opozícia voči pápežovi. Tá sa snaží stavať múry a ide dozadu – obzerá sa za starou liturgiou, alebo na skutočnosti spred II. vatikánskeho koncilu,“ povedal Rodriguez, ktorý je tiež koordinátorom pápežovej Rady kardinálov.

Podujatie s názvom Pápež František, II. vatikánsky koncil a cesta vpred spoluorganizovali Hank Center for the Catholic Intellectual Heritage z Loyola University v Chicagu, Boisi Center for Religion and American Public Life v Boston College a Fordham University. S organizáciou pomáhal aj politický publicista NCR Michael Sean Winters.

Medzi témami panelových diskusií, ktoré mali demaskovať spiatočnícku opozíciu, boli: sila finančného konzervatívneho vplyvu na katolícke sociálne hnutia a mediálne spoločnosti; polarizácia a rozdelenie medzi biskupmi USA; atmosféra vzdelávania na amerických seminároch a neochota niektorých diecéz USA zaviesť proces konzultácií zdola, ktorý František požadoval pre biskupskú synodu v rokoch 2021–23.

Okrem kardinála Rodrigueza boli ďalšími biskupmi, ktorí sa zúčastnili na konferencii, kardináli Blase Cupich, Sean O’Malley a Joseph Tobin; ako aj arcibiskupi Mitchell Rozanski, John Wester, Charles Thompson a Roberto González Nieves. Prítomný bol aj veľvyslanec Vatikánu v USA arcibiskup Christophe Pierre a námestníčka vatikánskeho úradu pre biskupskú synodu sestra Nathalie Becquartová.