Škandál v Česku: Útoky na Hnutie za život kvôli potratovým pilulkám pre Ukrajinky

171
Kultúra smrti

U našich českých susedov v týchto dňoch rezonuje v spoločnosti veľký škandál. Hnutie za život totiž kritizovalo lekárov, ktorí na hranice s Ukrajinou alebo priamo do krajiny dovážajú veľké množstvo potratových tabletiek pre znásilnené ženy. Na túto aktivitu dokonca lekári a verejnosť urobili aj verejnú zbierku. Na potratové tabletky sa za 24 hodín vyzbieralo 52-tisíc eur.

 

Hovorkyňa českého Hnutia za život Zdeňka Rybová, logicky, ako predstaviteľka prolife hnutia, na sociálnej sieti otvorene kritizovala množstvá potratových tabletiek Postinor, ktoré českí zdravotníci dovážajú na hranice s Ukrajinou znásilneným ženám.

Takto vyzerá funkčná pomoc? „Pilulky po“ pre znásilnené Ukrajinky? Naozaj by nás zaujímalo, ako to zabráni ďalším znásilneniam. Skutočným liekom pre akúkoľvek znásilnenú ženu nie je nejaká tabletka,“ krútila hlavou Rybová, jedna z tvárí českej prolife organizácie. Pýtala sa ďalej, prečo Česi neprispejú namiesto nákupu potratových tabletiek napríklad na nákup elektrických paralyzérov. Následne sa zo strany českých liberálov strhla taká nenávistná kampaň, že príspevok z Facebooku hnutie radšej zmazalo.

Osobnosti a politici sa od nich dištancujú

Zdeňka Rybová sa ešte snažila vysvetliť názory Hnutia za život v českom Denníku N, ktorý je podobne ako u nás vizitkou a zrkadlom českých liberálov:

Domnievame sa, že humanitárna pomoc nespočíva v tom, aby sa prehlbovali traumy. Dám k tomu paralelu: V Českej republike môžu teraz ukrajinské ženy podstúpiť bezplatný umelý potrat, čo by inak normálne nemohli. Domnievam sa, že zabíjať ukrajinským ženám počaté deti nie je forma humanitárnej pomoci. Mala by byť nasmerovaná tak, aby ženy ďalšie traumatické zážitky nemuseli zaradiť do svojho životopisu. Čo si budeme klamať, potrat nie je vytrhnutý zub,“ argumentovala Rybová.

Nepomohlo. Do prolife organizácie sa poriadne pustili nielen známe osobnosti, ale ešte aj rôzne inštitúcie a politici. Dištancovala sa od nich napríklad aj populárna herečka Ester Geislerová, ktorá mala kedysi v minulosti Hnutie za život podporovať.

Zdroj: pixabay.com

Mizerné“ hnutie?

Známe katolícke hnutie, ktoré takto otvorene vystúpilo za právo na život, začali v Česku médiá okamžite označovať ako „kontroverzné“ a „agresívne“ a ich postoje ako „nebezpečné“. Aktivisti zo strany lekárov, ktorí tieto potratové tabletky na Ukrajinu dovážajú, sa dokonca nechali v českom denníku Blesk počuť, že „toto mizerné hnutie nám pomohlo zobrať pol milióna, možno milión korún…“