shutterstock_289525394-810x500.jpg

Kanadská škola vyhodila asistenta pre vzdelávanie za komentár k príspevku o vlajke hrdosti na Facebooku

34
Kultúra smrti

Pedagogická asistentka z kanadskej štátnej školy v Saskatchewane bola prepustená z práce len za to, že komentovala príspevok v chate na Facebooku, v ktorom bol odkaz na správu LifeSiteNews, podľa ktorej by deti nemali 1. júna chodiť do školy na protest proti mesiacu hrdosti.

Ako ako prvý informoval denník Western Standard, Leah Maierová, ktorá pracovala ako asistentka učiteľa pre žiakov materskej školy až 5. ročníka na základnej škole PJ Gillen v meste Esterhazy v štáte Saskatchewan, dostala 12. júna od školy výpoveď.

Priateľka Maierovej Nadine Nessová v nedeľu o tomto utrpení napísala na Twitteri: “Môj priateľ, ktorý je asistentom učiteľa v SK, bol prepustený za to, že zdieľal tento novinový článok bez komentára v súkromnej skupine. Tvrdí, že porušila kódex správania. Sme v tom bode, keď vás vyhodia za zdieľanie správy.”

Skutočný príspevok na Facebooku nebol jej, ale niekoho iného’kto ho zdieľal v súkromnej skupine “Sask United Neighbours.” Príspevok pochádzal z 27. mája správy portálu LifeSiteNews s názvom: “Kanadskí rodičia vyzvaní, aby 1. júna nechali deti doma zo školy na protest proti ‘mesiacu hrdosti.’”

Začiatkom júna Maier komentoval príspevok, v ktorom sa pýtal, či v školskej telocvični visí “vlajka hrdosti”. Potvrdila, že áno. Z tohto dôvodu dostala slovné upozornenie, a to len preto, že potvrdila, že v telocvični visí “vlajka hrdosti”.

V jej komentári nebolo uvedené, či je za alebo proti “vlajkám hrdosti” v školách. Jednoducho len konštatovala fakt.

Na začiatku mesiaca tisíce študentov po celej Kanade zostali 1. júna doma na priamy protest proti tomu, aby sa na verejných školách propagoval “mesiac hrdosti”.

Prvý ročník “Národného ‘dňa hrdosti’ (Pride’ Flag Walk-Out Day”) iniciovala pro-life a pro-family organizácia Campaign Life Coalition (CLC).

LifeSiteNews oslovil kontakt na Maierovú so žiadosťou o komentár k jej utrpeniu, ale do času uverejnenia článku nedostal odpoveď.

Podľa Western Standard Maierová na stretnutí o ukončení pracovného pomeru povedala predstaviteľom školy, že 1. júna poslala do školy vlastné deti.

Pýtala sa: “Chcela by som vedieť, ako predpokladáte, že som bola za ten príspevok alebo za to zdieľanie”

Maierovej vtedy povedali, že je v podstate vinná z asociácie.

Zástupcovia školy jej povedali, že “zdieľanie vecí je to isté ako vytváranie príspevku”, ako aj “ak sa nevyjadríte, ste za to.”

Maierová dostala ‘príkaz pracovať z domu’ pred prepustením

Po tom, ako sa škola dozvedela o komentári na Facebooku, dostala “príkaz pracovať z domu”, ktorý začal platiť 9. júna, niekoľko dní predtým, ako ju prepustili 12. júna.

Základná škola PJ Gillen je súčasťou školskej divízie Good Spirit (GSSD). V liste o výpovedi Maierovej školská rada uviedla, že “je hrdá na udržiavanie rešpektujúceho a inkluzívneho prostredia, ktoré podporuje rozmanitosť, rovnosť a blaho všetkých žiakov a zamestnancov.”

Školská rada uviedla, že Maiera prepúšťa “na základe článku 31 kolektívnej zmluvy CUPE 4784.”

“K tomuto rozhodnutiu sme dospeli po dôkladnom prešetrení vášho nedávneho príspevku na sociálnych sieťach v skupine na Facebooku s názvom Sask United Neighbours. Na obsah tohto príspevku sme boli upozornení a je v priamom rozpore s AP 143: Sociálne médiá, AP 170 Diskriminácia, Kódexom správania zamestnancov, základnými presvedčeniami GSSD a základnými hodnotami, ktoré naša organizácia vyznáva,”uviedla školská rada.

“Povaha vášho príspevku na sociálnych médiách poškodzuje dobré meno školského odboru a je nezlučiteľná s našimi hodnotami a kultúrou, ktorú sa snažíme udržiavať.”

Maierová dostala 4. februára 2022 disciplinárne napomenutie, ktoré sa podľa školskej rady týkalo “incidentu podobného charakteru.”

Jej ústne napomenutie z minulého roka spočívalo v tom, že zverejnila príbeh o dievčati, ktoré spáchalo samovraždu kvôli pandémii COVID.

Školská rada tvrdí, že ‘nemonitoruje’ svoje účty na sociálnych sieťach’

Ak ide o školskú divíziu Good Spirit, LifeSiteNews oslovil riaditeľa divízie pre vzdelávanie Quintina Robertsona s otázkou, či je štandardnou politikou školskej rady prečesávať každý príspevok učiteľa alebo pracovníka školy’na sociálnych sieťach.

Robertson odpovedal LifeSiteNews e-mailom, v ktorom uviedol, že ako “verejný subjekt sme vždy odhodlaní udržiavať otvorené komunikačné kanály s tlačou a verejnosťou.”

“Veríme v podporu rešpektujúceho, inkluzívneho a bezpečného prostredia pre všetkých zamestnancov a študentov. Hoci osobné platformy našich zamestnancov na sociálnych sieťach priebežne nemonitorujeme, obvinenia z nevhodného správania berieme vážne,” napísal.

“Ak sa dozvieme o možnom porušení nášho kódexu, iniciujeme dôkladný a spravodlivý proces vyšetrovania, ako by sa očakávalo od každého zodpovedného zamestnávateľa.”

Robertson poznamenal, že školská rada má “povinnosť zachovávať súkromie a dôvernosť všetkých osôb v súvislosti s otázkami ľudských zdrojov. Našou prísnou zásadou je nezverejňovať, nediskutovať a dokonca ani nepotvrdzovať konkrétne podrobnosti súvisiace so zamestnaneckým statusom jednotlivých zamestnancov.”

“Táto zásada ochrany súkromia je obzvlášť dôležitá v situáciách, keď mohli byť prijaté disciplinárne opatrenia, čo zahŕňa aj záväzok dodržiavať koncepciu progresívnej disciplíny,”dodal.

Robertson ďalej vysvetlil, že školská rada “má zavedený spoľahlivý kódex správania zamestnancov” a že všetci zamestnanci musia tento kódex každoročne podpísať, čím “potvrdzujú, že rozumejú a zaväzujú sa dodržiavať očakávania divízie”v rôznych otázkach vrátane správania na sociálnych sieťach.”

V posledných týždňoch v Kanade neustále pribúdajú protesty proti propagande LGBT.

Posledný piatok stovky znepokojených moslimských a kresťanských rodičov spojili svoje sily naposledy v Calgary v Alberte, aby protestovali proti extrémnej propagande a indoktrinácii LGBT, ktorú sa učia deti na verejných školách.

Pred dvoma týždňami LifeSiteNews informoval o uniknutej zvukovej nahrávke ktorá odhalila kanadskú učiteľku z Edmontonu v Alberte, ktorá pranierovala svojich moslimských žiakov za to, že vynechávajú takzvané “pride events.”V nahrávke učiteľka tiež naznačila, že nesúhlas s podujatiami homosexuálnej “hrdosti” vylučuje človeka z toho, aby sa považoval za “Kanaďana.”

Posledný týždeň sa desiatky znepokojených moslimov, kresťanov a dokonca aj židovských rodičov obrátili účastnili veľkého protestu proti genderovej ideológii pred sídlom Ottawa-Carleton District School Board, pričom rodičia aj deti vyjadrovali svoj nesúhlas s radikálnou genderovou ideológiou v triedach.

Videozáznam zaznamenaný na tomto podujatí sa odvtedy stal virálnym na sociálnych sieťach a ukazuje moslimské deti, ako dupú po “vlajke hrdosti” s plnou podporou svojej matky.