Central-Bank-Digital-Currencies-810x500.png

Medzinárodný menový fond "usilovne pracuje" na globálnej platforme digitálnej meny centrálnej banky

49
Kultúra smrti

Medzinárodný menový fond (MMF) "usilovne pracuje" na "globálnej platforme CBDC (Central Bank Digital Currency)", oznámil v pondelok výkonný riaditeľ MMF.

"Ak chceme byť úspešní, CBDC by nemohli byť roztrieštenými národnými návrhmi," povedala Kristalina Georgievová počas diskusie za okrúhlym stolom o politike CBDC s bankou Al-Maghrib v marockom Rabate.

"Aby boli transakcie efektívnejšie a spravodlivejšie, potrebujeme systémy, ktoré spájajú krajiny. Inými slovami, potrebujeme interoperabilitu," povedala v súvislosti s globálnym CBDC.

"Z tohto dôvodu v MMF intenzívne pracujeme na koncepcii globálnej platformy CBDC na obchodovanie a riadenie rizík," pokračovala.

Georgieva vyzdvihla CBDC ako "umožňujúce väčšiemu počtu ľudí prístup k finančným službám, a to pri nižších nákladoch, zvyšujúce "efektívnosť" a "odolnosť" platobného systému a umožňujúce cezhraničné platby "lacnejšie a rýchlejšie", pričom sa znižuje počet potrebných sprostredkovateľov. 

Upozornila však, že "ľahký prístup k zahraničným CBDC by mohol viesť k rizikám substitúcie mien a volatilite kapitálových tokov", pričom naznačila, že globálny CBDC by posilnil "medzinárodnú ekonomickú stabilitu", čo je cieľ, ktorý si MMF dal za úlohu podporovať, poznamenala vo vyhlásení k tlačovej správe k diskusii za okrúhlym stolom.

Na otázku, či si myslí, že "hospodárska integrácia" môže nastať bez CBDC, Georgieva pripustila, že pokrok v tejto veci možno dosiahnuť tak či onak, ale bez toho, aby sa pustila do konkrétnych informácií, povedala, že ak sa CBDC využívajú len na domácej úrovni, "nedostatočne využívame ich kapacitu"

.

Georgieva dostala aj otázku, aký časový plán pre globálnu platformu CBDC možno očakávať, ale na túto otázku neodpovedala.

Upozornila, že 114 centrálnych bánk sa nachádza v takej či onakej fáze skúmania CBDC a že približne 10 z nich už "prekročilo cieľovú čiaru", pričom s úsmevom dodala, že najväčší pilotný program CBDC sa uskutočňuje v Číne so 118 miliónmi účastníkov.

Georgieva vymenovala tri hlavné "politické" výzvy pri zavádzaní cezhraničných platieb CBDC: "spoločné aktíva na zúčtovanie", "spoločné právne a regulačné rámce" a "spoločná infraštruktúra", pričom naznačuje, že globálne riadenie môže pomôcť zavádzaniu globálneho CBDC.

V apríli MMF oznámil, že vytvára príručku CBDC, ktorá má pomôcť centrálnym bankám a vládam na celom svete pri zavádzaní CBDC, pričom bývalý viceguvernér Čínskej ľudovej banky a súčasný zástupca výkonného riaditeľa MMF Bo Li uviedol, že príručka "dúfajme, že pomôže krajinám prijať čo najlepšie informované rozhodnutia" týkajúce sa ich CBDC.

Odvážne navrhol, že údaje o transakciách v CBDC by sa mohli používať podobne ako v Číne na vytváranie sociálnych kreditných skóre. 

"Tieto transakčné údaje v zmysle toho, koľko káv denne vypijem, kde kupujem kávu, či každý deň využívam UBER a aký mám pracovný čas. Tieto netradičné údaje môžu byť veľmi užitočné pre poskytovateľov finančných služieb, aby mi mohli poskytnúť kreditné skóre," povedal v októbri Li.

Sam Callahan, vedúci analytik spoločnosti Swan Bitcoin, na Twitteri upozornil, že Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) od roku 2020 navrhuje medzinárodný program CBDC alebo "systém viacerých CBDC", pričom "prebiehajú pilotné projekty", ako je napríklad projekt mBridge, ktoré "skúmajú, ako možno jeden spoločný systém použiť na kontrolu & uľahčiť tok medzinárodných platieb."

Callahan poznamenal, že zatiaľ čo "nikto nemôže kontrolovať protokol" v Bitcoine - ktorý podľa neho rieši problémy, ktoré majú CBDC údajne riešiť - pri systéme viacerých CBDC sa model navrhovanýBMB by riadil centralizovaný orgán, ktorý Callahan opisuje ako "skupinu nevolených byrokratov"

.

 

Dalej vyzdvihol skutočnosť, že "v rôznych pilotných projektoch CBDC BIS je to samotná BIS, kto je určený ako prevádzkovateľ platformy", aj keď BIS priznala riziko, že "verejné orgány" vrátane centrálnych bánk "budú používať systémy CBDC ako nástroj štátneho dohľadu a kontroly"

.

Začiatkom tohto mesiaca Svetové ekonomické fórum (WEF) vydalo správu s názvom "Reimagining Digital ID", v ktorej digitálnu identifikáciu zarámovalo ako nevyhnutnú súčasť CBDC.

"Niektoré štáty začínajú chápať digitálnu identifikáciu ako nevyhnutný predpoklad rozvoja digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) a ďalších platobných inovácií," uvádza sa v dokumente, podľa The Sociable.

V správe sa priznáva, že "najväčšie riziká vyplývajúce z digitálneho preukazu totožnosti sú vylúčenie, marginalizácia a útlak", a ďalej sa uvádza, že aj keď digitálne preukazy totožnosti nie sú povinné zo zákona, občania by mohli byť k ich používaniu nútení, pretože inak by boli vylúčení z mnohých častí spoločnosti. 

"S rozširovaním systému preukazov totožnosti sa dôsledky neúčasti v ňom môžu stať takými závažnými, že sa registrácia stane fakticky nevyhnutnou," uvádza sa v správe. "Keď je prístup k tovaru alebo službe podmienený vlastníctvom určitého preukazu totožnosti a tento preukaz je rozšírený, jednotlivci môžu byť účinne nútení získať tento preukaz totožnosti, aj keď neexistuje žiadny právny základ na jeho vyžadovanie." 

Toto mnohí zažili na vlastnej koži počas krízy spôsobenej COVID, keďže neočkovaným osobám bol v mnohých krajinách zakázaný vstup do reštaurácií, obchodov, na kultúrne podujatia a dokonca aj na pracoviská v snahe prinútiť ich k očkovaniu proti COVID. 

Atlantická rada na svojej webovej stránke zverejnilaSledovač digitálnej meny, pomocou ktorého možno sledovať stav a pokrok v oblasti CBDC v krajinách na celom svete. K 20. júnu 2023 plne spustilo CBDC 11 krajín, 18 krajín začalo s pilotným testovaním a 32 krajín je v procese vývoja CBDC, vrátane USA a väčšiny Európy.