shutterstock_95538487-scaled-810x500.jpg

Muž sa vyhráža novinárovi, ktorý hľadá manifest strelca z Nashvillu: Pôjdem do väzenia, aby som s vami skoncoval

24
Kultúra smrti

Muž z Tennessee sa vyhrážal smrťou novinárovi, ktorý sa súdil o získanie manifestu strelca s pohlavnou neznášanlivosťou, ktorý začiatkom tohto roka zabil šesť ľudí v kresťanskej základnej škole v Nashville.

49-ročný Michael Alonzo Rouse sa údajne vyhrážal Michaelovi Patrickovi Leahymu, generálnemu riaditeľovi spoločnosti The Star News Network a jej materskej spoločnosti Star News Digital Media Inc, kvôli Leahyho’snahe zverejniť manifest “transgenderovej” vrahyne Audrey Haleovej prostredníctvom súdneho procesu.

“Michael Patrick Leahy … keby nebolo nezákonné zmlátiť tvoju …,’urobil by som to už pred niekoľkými mesiacmi,” napísal Rouse v e-maile Leahymu, ktorý získal Just the News. “Dvakrát som volal do vašej relácie, pretože ste sa rozhodli búchať domov transgender Audrey Hale, zatiaľ čo ľudia, ktorí trpeli, sa liečili. Ty špinavý zemiakožrút Mick. Ak ťa uvidím na ulici, … skoncujem s tvojím konzervatívnym šikmým okom a-.”

Pokračoval, “som’ochotný ísť do väzenia, aby som s tebou skoncoval. Ty špinavý írsky hlupák s očami závislými od drog. Buď skončíš so svojou talkshow, alebo’skončím tvoj život v reálnom čase, kým to budeš robiť. Nemáš právo na manifest Audrey Haleovej a chceš len obsah tým, že ho získaš.”

“Pošlite orgány. Radšej’by si mal, ak chceš ešte žiť, Leahy,” čítal posledný riadok e-mailu podľa spravodajskéhovydania.

Úrad šerifa okresu Williamson’zdieľal, že 10. júla bolo na Rousea vydané predvolanie za priestupok obťažovania a na druhý deň bol na neho vydaný zatykač za prenasledovanie s priťažujúcimi okolnosťami, čo je trestný čin, ak má obeť viac ako 65 rokov. Rouse bol zatknutý a obvinený 11. júla.

Úrad šerifa’povedal pre Just the News, že kaucia Rouse’bola stanovená na 7 500 dolárov a že sa má dostaviť na súd 7. septembra.

V máji Star News Digital Media, Inc. podala žalobuna FBI za to, že nevyhovela žiadosti o zverejnenie manifestu strelca Audreyho Halea’na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA). Ako žalobcovia sú uvedení Leahy a Matthew Kittle, ktorých zastupuje Inštitút pre právo & slobodu vo Wisconsine (WILL). Dokument bol pred verejnosťou utajovaný, odkedy 27. marca tragicky zavraždilatri deti a trochdospelých v škole The Covenant School. 

Pres riadne podané žiadosti a následné odvolanie sa na zamietavé stanovisko agentúry’bolo spravodajskému portálu odopreté zákonné právo na prístup k manifestu, pričom FBI tvrdila, “že zverejnením manifestu ‘by sa mohlo odôvodnene očakávať narušenie exekučného konania.’” 

“Hale je mŕtvy a v súvislosti s udalosťami z 27. marca nepretrváva žiadna hrozba pre verejnosť,”uvádza sa v sťažnosti. “Neexistuje žiadne trestné stíhanie, vyšetrovanie ani nič, čo by pripomínalo ‘exekučné konanie.’Už to trvalo dosť dlho a verejnosť má naliehavé právo vedieť, prečo sa táto tragédia stala, ako možno zabrániť budúcim udalostiam a aké politiky by sa mali zaviesť na riešenie tejto a ďalších podobných tragédií. FBI nemá právo ponechať si monopol na tieto informácie.  

Sťažnosť tiež načrtla niekoľko prípadov, keď iné spravodajské služby dostali manifesty alebo poznámky napísané masovými strelcami len niekoľko dní alebo týždňov po tom, čo sa stali rôzne tragédie.  

“Dalo by sa špekulovať, prečo FBI zverejnila toľko iných manifestov, ale nie tento. Takéto špekulácie sú však na účely tejto žaloby zbytočné. Jednoduchým faktom je, že FBI neodôvodnila svoje odmietnutie zverejniť tento manifest podľa zákona o slobode informácií; neexistuje žiadna primeraná možnosť, že by zverejnenie zasahovalo do ‘konania o výkone rozhodnutia’ podľa výnimky zo zákona o slobode informácií’.”

“Zverejnenie týchto záznamov je rozhodujúce pre pochopenie mysle a konania masového vraha a môže pomôcť pri formovaní verejnej politiky na čo najefektívnejšiu ochranu amerických občanov,” generálny riaditeľ a šéfredaktor Leahy saidv súvislosti so žalobou. “Veríme, že právo verejnosti na informácie“je také dôležité, že sme ochotní napadnúť najmocnejší orgán presadzovania práva v Amerike.” 

Laura Ingrahamová z Fox News sharedv piatok ráno, že po tom, čo oslovila policajné oddelenie v Nashville s otázkou, kedy bude manifest a ďalšie dokumenty týkajúce sa Halea zverejnené, odpovedali, že sčasti “to’je v súčasnosti uviaznuté v súdnom systéme.”

FBI tiež Ingrahamovi povedala, že sa k záležitosti nebude vyjadrovať, čo podľa Ingrahama “nahráva nedôvere verejnosti’v tieto inštitúcie.”

“Skrývajú informácie, ktoré’sú nepohodlné pre nejaký príbeh, politický alebo iný, a potom zaplavia trh informáciami, keď si myslia, že podporujú politickú agendu. Aspoň tak’to vyzerá,” Ingraham v piatok povedal Leahymu.

Zástupca právneho zástupcu WILL Lucas Vebber povedal, že “federálna vláda si nemôže vyberať, či zverejní informácie, ktoré zákonne patria verejnosti. Naše úsilie je rozhodujúce pre to, aby naša federálna vláda niesla zodpovednosť a podporovala transparentnosť.” 

Aj keď manifest zostáva pred verejnosťou skrytý, MNPD sa v dňoch po vražde podelila o niektoré ďalšie informácie o strelcovi a tragédii. Počas tlačovej konferencie po incidente polícia odhalila, že žena bez pohlavia, ktorá zabila tri 9-ročné deti a troch dospelých, mala v legálnej držbe sedem zbraní. Rodičia Haleovej, s ktorými 28-ročná žena v čase streľby ešte žila, polícii povedali, že nechceli, aby mala zbrane kvôli “emocionálnej poruche”, na ktorú sa liečila. 

Nasledujúci týždeň polícia aktualizovalaverejnosť ešte raz, pričom sa podelila o informáciu, že hoci Haleová “pri streľbe konala úplne sama”, počas niekoľkých mesiacov “plánovala aj masovú vraždu v škole The Covenant School.” 

Po hrozných vraždách sa Turning Point USA’s Benny Johnson na Twitteri vyjadril, že Haleová patrí medzi viacerých masových strelcov z poslednej doby, ktorí sa identifikovali ako “trans” alebo “nebinárni.”