tmp_3faee22c-5a7a-4346-9f41-327574a62370-810x500.jpeg

Obrovský význam Benediktovho životopisca, ktorý odsúdil Františkov pápežský úrad

162
Kultúra smrti

Pred týždňom sa v katolíckych médiách objavila bomba.

Peter Seewald, oficiálny životopisec zosnulého pápeža Benedikta XVI. obvinil Františka, že je “autoritár”, ktorý sa pokúša “vymaniť” z katolíckej tradície, a varoval, že František” nedávne menovania, najmä arcibiskupa Victora Emmanuela Fernandeza za šéfa vatikánskej doktríny, by mohli viesť k “záplave”, ktorá “zničí” zvyšok Cirkvi v Európe.

Takisto hovorí, že keď František vydal Traditionis Custodes, ktorým obmedzil povolenia, ktoré Benedikt urobil pre latinskú omšu v Summorum Pontificum, bolo to pre Benedikta ako “bodnutie do srdca”, z ktorého sa už nikdy nespamätal. 

V tejto epizóde relácie The John-Henry Westen Show sa ku mne pridali vlastný LifeSite’Jim Hale a Andreas Wailzer, aby sme diskutovali o tom, čo by mohlo byť prelomovým momentom Františkovho pontifikátu.

Wailzer zhŕňa Seewaldove’poznámky, ktoré odzneli v rozhovore pre nemeckú jazykovú stránku kath.net, v ktorom uviedol, že Seewald zastáva názor, že Františkov’pontifikát sa s pribúdajúcim časom stále viac radikalizuje a že František sa snaží “zničiť dedičstvo svojho predchodcu.”

“V skutočnosti povedal, že jeho program sa odhaľuje,” poznamenáva Wailzer. “Povedal tiež, ‘No, zdá sa, že to František plánoval od začiatku, aby podkopal Tradíciu a učenie Cirkvi.’”

Wailzer tiež vyslovuje názor, že vymenovanie Fernandeza za šéfa DDF sa možno v Seewaldových’očiach považuje za “prelomový moment” a že sa “vyjadruje spôsobom, akým sa, myslím si, predtým nevyjadril, takýmto ostrým a silným jazykom.”

Hale v komentári k rozhovoru zdôrazňuje, že Seewald nie je “ohnivý konzervatívec,” a už vôbec nie tradicionalista, ale sekulárny novinár. “Nemôžete … preceňovať, aké je to významné …,” hovorí Hale a poznamenáva, že Seewald vo svojom životopise Benedikta nijako neútočí na Františka.

“To, čo Seewald … robí práve teraz …, je niečo, čo si vyžaduje pozornosť,” pokračuje Hale. “Je to vážne. A myslím si, že má absolútnu pravdu. Vymenovanie Fernandeza za v podstate muža číslo dva vo Vatikáne je viac než hanebné.” 

Wailzer ďalej poukazuje na to, že Seewald zaznamenal niečo, čo sa zdá byť rýpaním do Benedikta, ktorý pred svojím zvolením v roku 2005 pôsobil ako šéf vtedajšej Kongregácie pre náuku viery (CDF) pod vedením sv. Jána Pavla II. a kardinál Gerhard Müller v liste Fernandezovi, ktorým ho vymenoval za šéfa DDF, uviedol, že dikastérium doteraz používalo “nemorálne metódy” v čase, keď sledovalo skôr doktrinálne omyly než “teologické poznanie.”

Vzhľadom na to, že v rozhovore vystupujú Müller, Benedikt a Benediktov’bývalý sekretár arcibiskup Georg Gänswein, Wailzer uvádza “Seewald v podstate hovorí, že [František] na [nich] útočí.”

Hale medzitým poznamenáva, že Benedikt, keď stál na čele CDF, rozčúlil veľa konzervatívcov pre zjavnú nečinnosť, a dodáva, že obvinenie z používania “nemorálnych metód” sa na neho nedá aplikovať. “To je taká ohováračka,” povedal Hale o obvinení. “To”je jediný spôsob, ako sa to dá opísať.”

Wailzer sa ďalej vyjadril k Seewaldovmu”porovnávaniu Františka”na verejnosti ako “pápeža milosrdenstva”, pričom v skutočnosti sa správa ako “autoritár” a zároveň nekáže pravdu v milosrdenstve tým, ktorým by mal povedať, aby zmenili svoj život. Seewaldove”výroky označil za “veľmi silné slová odsúdenia.”

“Nie je naozaj milosrdné …ignorovať hriechy ľudí a nepoukazovať im na nápravu a vyzývať ich k náprave, čo je …povolaním každého katolíka, ale najmä …biskupov a kňazov a v prvom rade pápeža,” konštatuje Wailzer.

“[František] je veľmi autoritatívny v tom, ako rieši veci vo vnútri [Cirkvi], ale navonok sa prezentuje ako tento milosrdný pápež, pričom podkopáva vieru a nepoukazuje ľuďom na ich hriechy a na vykúpenie, najmä … sexuálne hriechy.”

Wailzer sa v tejto epizóde venuje aj situácii Cirkvi v Nemecku.

Podľa neho veľká časť pravoverných katolíkov v Nemecku vie, že synodálna cesta, ktorú presadzuje Nemecká biskupská konferencia’ na čele s biskupom Georg Bätzing z Limburgu, predstavuje rozchod s rímskou cirkvou. Vysvetľuje tiež, že v krajine už prakticky nie sú konzervatívni biskupi.

“Je tu asi … ako vie väčšina čitateľov LifeSite, pravdepodobne 70 až 80 percent týchto biskupov hlasovalo za heretické dokumenty počas synodálnej cesty,” vysvetľuje. “Takže sa dá povedať, … že najmenej 70 až 80 percent z nich je prinajmenšom spoluvinných na heréze alebo ju aktívne presadzuje.”

Wailzer tiež vysvetľuje, že podľa jeho skúseností miestni Nemci vedia, ktorým farnostiam sa majú vyhnúť, aby sa vyhli heterodoxii. “Je’ľahšie poukázať na kostoly, do ktorých sa skutočne dá ísť …, než vylúčiť tie, do ktorých sa nedá ísť alebo do ktorých sa nemá chodiť,” vysvetľuje. “Podľa mojich skúseností je to“bohužiaľ“len niekoľko ohnísk ortodoxie,” dodáva.

Show Johna-Henryho Westena je dostupná prostredníctvom videa na stránke relácie’s YouTube kanál a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].