Female-Pastor-blesses-glacier-in-July-810x500.jpg

Nemecká arcidiecéza slávi "ekumenické rekviem" za topiaci sa ľadovec s protestantskou "pastorkou

122
Kultúra smrti

Katolícka arcidiecéza Mníchov a Freising slávila spolu s členmi evanjelickej cirkvi ekumenickú zádušnú omšu za ľadovec. 

Udalosť sa konala 25. júla na Zugspitze, najvyššej hore Nemecka’s cieľom rozlúčiť sa s “ľadovcom” Schneeferner a “upozorniť na dôsledky rýchlo postupujúcich klimatických zmien a dôležitosť zachovania stvorenstva”, uvádza sa v tlačovej správe arcidiecézy. 

 

Božie obrady viedla protestantská farárka a laický katolícky “pastoračný asistent.” Podľa medializovaných informácií sa na podujatí nezúčastnil žiadny katolícky duchovný. 

“Obrad v kaplnke Navštívenia Panny Márie v nadmorskej výške 2 600 metrov na Zugspitzplatt sledovalo približne 50 ľudí,” napísala arcidiecéza Mníchov a Freising v príspevku na Facebooku. “Kríž zdobený lebkou a skríženými kosťami viedol smútočných hostí cez vietor a hmlu smerom k ‘smrteľnej posteli’.” 

 

“Bojíme sa, že sa naše živobytie roztopí ako tento ľadovec,” povedal protestantský pastor Uli Wilhelm, ktorý prišiel s nápadom ľadovcového requiem, podľa reportážz Bayerischer Rundfunk. 

Wilhelmová povedala, že “so smútkom, obavami a hnevom vidí, ako sa klíma mení,” a dodala: “Je nepochopiteľné, že riešenia sa odsúvajú na vedľajšiu koľaj.” 

Podľa katolíckeho učenia a Tradície sa rekviem má sláviť len za zosnulé ľudské osoby, nie za neživé predmety, ako sú ľadovce alebo dokonca iné živé tvory, ako sú zvieratá alebo rastliny. V Katolíckej encyklopédii sa píše, že “Rekviem je omša, ktorá sa obetuje za mŕtvych.”V článku sa tiež viackrát uvádza, že rekviem sa má obetovať za jednu alebo viac “osôb.”Cieľom zádušnej omše je prosiť Boha o spásu duše zosnulého’a nie zaželať mu láskavé rozlúčenie. 

Na čele Mníchovskej a Freisingskej arcidiecézy stojí kardinál Reinhard Marx, ktorý je neslávne známy svojou heterodoxnosťou. Bývalý šéf nemeckej biskupskej konferencie je hlasným vodcom heretickej, pro-LGBTSynodálnej cesty a vydal viacero&nbspvyhlásení odporujúcich katolíckej viere. Vyhlásil napríklad, že Ježiš Kristus “nechce hlásať učenie o Bohu.”