strickland-wyd-810x500.jpg

Biskup Strickland: Svetové dni mládeže prispievajú k "sekularizácii Katolíckej cirkvi a znižujú dôraz na Krista

70
Kultúra smrti

Tylerský biskup Joseph Strickland verejne kritizoval súčasné Svetové dni mládeže za to, že sa stali obeťou súčasného trendu sekularizácie Katolíckej cirkvi a znižovania dôrazu na Ježiša Krista.”

Biskup Strickland v krátkom príspevku na X - predtým nazývanom Twitter - označil Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa v súčasnosti konajú v Lisabone, za neúspešné.

V rámci 17. Svetových dní mládeže, ktoré sa konajú od 1. do 6. augusta, sa k zhromaždeným účastníkom 2. –6. augusta pripojí aj pápež František. Na tomto medzinárodnom podujatí, ktoré po prvýkrát začal organizovať pápež Ján Pavol II. v roku 1984, sa doteraz zúčastnilo viac ako 350 000 registrovaných účastníkov, hoci organizátori predpokladajú, že počet neregistrovaných účastníkov bude oveľa vyšší.

Sviatok bol však poznačený pozoruhodnými prvkami kontroverzie, vrátane vyhlásenia dezignovaného kardinála América Manuela Alvesa Aguiara, pomocného biskupa Lisabonu, organizátora Svetových dní mládeže.

Štyridsaťdeväťročný prelát—ktorý predtým v rokoch 1994 až 1997 pôsobil ako člen rady svojej miestnej Socialistickej strany— vyvolal vlny medzi katolíckymi médiami, keď vyhlásil, že cieľom Svetových dní mládeže nie je obracať ľudí na Krista. 

Vysvetľujúc účel Svetového konventu v Lisabone Aguiar citoval pápeža Františka’ Fratelli Tutti a uviedol:

Radujte sa z toho, že ste spolu. A nakoniec sme si spojili ruky a povedali si “Inak myslím, inak cítim, inak si organizujem život, ale sme bratia a spoločne budeme budovať budúcnosť.” Toto je hlavné posolstvo stretnutia so živým Kristom, ktoré chce pápež ponúknuť mladým ľuďom. Nechceme ľudí obrátiť na Krista alebo na Katolícku cirkev, ani nič podobné. Absolútne!"

V skutočnosti pápež František pri príchode do Lisabonu 2. augusta naznačil, že Svetové dni mládeže sú skutočne projektom vedeným na základe ideológie jeho Fratelli Tutti, keď sa podpísal do čestnej knihy portugalského prezidenta’so slovami: “Modlím sa a dúfam, že táto krajina s mladým srdcom bude naďalej napredovať k horizontom bratstva.” 

Organizátori MDD dali značnú prioritu aj “medzináboženskému dialógu” a “udržateľnosti.” Účastníkom sa odporúča navštíviť katolícke kostoly, ale aj miestnu synagógu, dve mešity a hinduistický chrám. Okrem toho organizátori upozornili, že “na rôznych podujatiach Svetových dní mládeže Lisabon 2023, ktorým predsedá pápež, budú prítomní aj predstavitelia iných náboženstiev.”

Podľa The Pillar boli organizátori informovaní, že tento ekumenický aspekt Svetových dní mládeže bol priamou požiadavkou pápeža Františka ako jedna z jeho priorít, vzhľadom na to, že týždeň’je zastrešený témami Fratelli Tutti. 

Elementy, ktoré sú ústredným bodom “ideológie klimatických zmien”, sú tiež vysoko v prioritách Svetových dní mládeže, čo vyplýva aj z konkrétnej intervencie pápeža’. Vychádzajúc z mnohých intervencií pápeža Františka’ o potrebe “ekologickej konverzie”, organizátori Svetových dní mládeže urobili z “udržateľnosti ústredný cieľ organizácie.”

Časťou tohto cieľa je záväzok tímu Svetových dní mládeže “kompenzovať časť environmentálnej stopy, ktorá vzniká pri všetkých aktivitách, na ktorých sa podieľa táto organizácia,” čo zahŕňa spoluprácu na Global Tree Initiative.

Súbežne s tým sa koná medzinárodná konferencia o klimatických otázkach, na ktorej sa zúčastní aj vatikánsky’kardinál Michael Czerny, SJ, zhrnul tézy z mnohých pápežových’prejavov na túto tému a vyzval náboženstvá, aby preukázali náležitú službu pri dosahovaní cieľa znížiť “emisie skleníkových plynov.

Ako informoval LifeSite, na podujatiach, ktoré boli účastníkom Svetových dní mládeže ponúknuté, sa zúčastnil aj notoricky pro-LGBT jezuita, páter James Martin. Predniesol prednášku o často kladených otázkach o viere v rámci “Mládežníckeho festivalu,” ktorý prebieha počas celých dní a okrem hlavných pápežských podujatí ponúka účastníkom rôzne možnosti aktivít.

Kritika biskupa Stricklanda’na adresu Svetových dní mládeže, že sa stali “obeťou súčasného trendu sekularizácie Katolíckej cirkvi& de- zdôrazňovať Ježiša Krista”, by sa mohla opierať aj o oficiálny popis podujatí tohto týždňa’: “Hoci je ich katolícka identita jasne zrejmá, Svetové dni mládeže otvárajú svoje dvere všetkým, bez ohľadu na to, ako blízko alebo ďaleko sú od Cirkvi.”