martin-wyd-810x500.jpg

Organizátor Svetových dní mládeže tvrdí, že páter James Martin nie je na oficiálnom zozname, napriek opačným dôkazom

33
Kultúra smrti

Biskup zodpovedný za organizáciu Svetových dní mládeže poprel oficiálnu účasť otca Jamesa Martina’na tomto medzinárodnom podujatí napriek tomu, že tento pro-LGBT kňaz verejne zverejnil podrobnosti o svojich aktivitách.

Ako informoval portál LifeSiteNews, prominentný pro-LGBT jezuita otec James Martin’sa na tomto medzinárodnom podujatí zúčastnil. Martin bol účastníkom Svetových dní mládeže 2023 (SDM) spolu so stretnutím jezuitov’ pred SDM s názvom “Magis 2023.”

Martin bol rečníkom na jednom z mnohých podujatí, ktoré jezuiti viedli na Largo da Misericórdia. Tieto podujatia boli súčasťou “Festivalu mládeže,” ktorý poskytoval účastníkom Svetových dní mládeže množstvo aktivít a podujatí, na ktorých sa mohli zúčastniť počas celého dňa, zatiaľ čo hlavných pápežských podujatí je oveľa menej. 

LifePetitions zorganizovali verejnú kampaň vyzývajúcu biskupa zodpovedného za Svetové dni mládeže, aby zabránil otcovi Martinovi vystúpiť. Spustila sa 31. júla a do zaslania petície dezignovanému kardinálovi Américovi Manuelovi Alvesovi Aguiarovi, pomocnému biskupovi Lisabonu a organizátorovi Svetových dní mládeže, sa zozbieralo viac ako 9 000 podpisov. 

Aguiar odpovedal portálu LifeSite a uviedol, že spomínané podujatia “nie sú súčasťou programu Svetových dní mládeže LISABON 2023. Za katechézy/Setkania Rise Up sú zodpovední katechéti biskupi.”

Setkania “Rise Up”, o ktorých sa Aguiar zmieňoval, prebiehajú v utorok, stredu a štvrtok od 9.30 do 12.30. 

Séria podujatí jezuitov’však bola súčasťou úplne iného súboru podujatí tvoriacich “Festival mladých.”

Obe podujatia “Povstaňte” a “Festival mladých” sú zahrnuté v oficiálnom programe Svetových dní mládeže.

Screenshot z podujatí Svetových dní mládeže 2023

Keď sa LifeSite ďalej pýtal Aguiara na zabránenie vystúpenia otca Martina a prípadnú propagáciu protikatolíckych posolstiev o homosexualite a manželstve, biskup odpovedal: “V žiadnom momente oficiálneho programu Svetových dní mládeže LISABON 2023 sa to nepredpokladá.”

V rozpore s tvrdením Aguilara’že účasť Martina’na Svetových dňoch mládeže nebola oficiálna a bola súčasťou podujatí “Rise Up”, však z vlastného svedectva vyplýva, že Martin’hovoril o 16:00 – dlho po skončení podujatí “Rise Up”. Séria podujatí jezuitov’ je totiž uvedená ako súčasť série “Festivalu mládeže”, a nie “Rise Up” podujatí. 

Martin tiež zverejnil na internete podrobnosti o svojej prednáške z 2. augusta, ktorá sa konala na jezuitskej’základni pre Svetové dni mládeže. 

Po skončení sa v príspevku na sociálnej sieti poďakoval organizátorom Svetových dní mládeže za to, že ho pozvali, aby sa prihovoril zhromaždenej mládeži.

Príhovor Martina’vyšiel v plnom znení v America Magazine. Odpovedal na sedem otázok o viere – vrátane existencie Boha, na ktoré povedal “neexistuje úplne uspokojivá odpoveď, žiadny nepriestrelný dôkaz existencie Boha” –; Martin sa však podľa očakávania zaoberal témou LGBT otázok. 

Položil hypotetické otázky, ktoré môžu mať mladí ľudia pri námietkach voči Katolíckej cirkvi, medzi nimi aj: “Ako môžem chcieť byť súčasťou cirkvi pri všetkých tých škandáloch so sexuálnym zneužívaním? A to, že ženy nemôžu’byť vysvätené, čo s tým? Iné kresťanské cirkvi to robia. Najhoršie zo všetkého je to, ako sa správate k ľuďom L.G.B.T.Q. Nemali by byť ‘neporiadni’?"”

V odpovedi na takéto hypotetické otázky Martin poukázal na “veci, ktoré ľudí odháňajú,” a vymenoval medzi nimi:

hypokritickí biskupi a kňazi, ktorí žijú podľa nich okázalým životným štýlom, netaktné vyjadrenia o sexe, ženách, L.G.B.T. ľuďoch a podobne. A potom ešte niečo, čo si musíme priznať: kňazi, sestry, bratia, laickí predstavitelia, biskupi, katolícki predstavitelia každého typu, ktorí sú, povedané málo používaným slovom, podlí.

Martinova’účasť na Svetových dňoch mládeže vyvolala medzi veriacimi katolíkmi búrku a mnohí komentátori vyjadrili zdesenie nad jeho účasťou. V čase publikovania článku podpísalo petíciu LifePetitions adresovanú biskupovi Aguiarovi viac ako 10 600 ľudí. 

Páter Martin medzitým podľa svojich vyjadrení na sociálnych sieťach zo Svetových dní mládeže odišiel. 

Medzičasom Tylerský biskup z Texasu Joseph Strickland kritizoval Svetové dni mládeže za to, že “sa stali obeťou súčasného trendu sekularizácie Katolíckej cirkvi a de-emphasize Jesus Christ.”