Shutterstock_1837704373-810x500.jpg

Nový výskum ukazuje, že manželstvo je kľúčom k šťastiu

49
Kultúra života

Inštitúcia manželstva bola očierňovaná, redefinovaná a odsudzovaná ako zastaraná a represívna inštitúcia, ktorá je v našej postkresťanskej spoločnosti zásadne zastaraná. Ľudia sa čoraz častejšie sobášia oveľa neskôr - alebo vôbec. A pritom prakticky každý súbor údajov opakovane ukazuje, že manželstvo a rodina robia ľudí zásadne nešťastnejšími. Nový výskum opäť potvrdil, že Američania, ktorí sú zosobášení a majú deti, sú šťastnejší a prosperujú viac ako tí, ktorí sú slobodní a bezdetní - a že “v súčasnosti nič nepredpovedá šťastie v živote lepšie ako dobré manželstvo.” Z Unherd:

Túto pravdu opäť potvrdzuje nový výskum Chicagskej univerzity, ktorý zistil, že manželstvo je “najdôležitejším rozlišovacím kritériom” toho, kto je v Amerike šťastný, a že klesajúci počet manželstiev je hlavným dôvodom, prečo šťastie v krajine klesá. Výskum, v ktorom sa zúčastnili tisíce respondentov, odhalil prekvapujúci 30-percentný rozdiel v šťastí medzi ženatými a nevydatými Američanmi. Tento nárast šťastia sa týkal mužov aj žien. “Rodinný stav je a bol veľmi dôležitým ukazovateľom šťastia,” výskumník Sam Peltzman dospel k záveru. “Zosun šťastia pochádza výlučne od ženatých. Nízke šťastie charakterizuje všetky typy nevydatých. Žiadna následná kategorizácia populácie neprinesie taký veľký rozdiel v šťastí u toľkých ľudí.”

Znova by to nemalo byť prekvapujúce. Súbor údajov za súborom údajov potvrdzuje túto skutočnosť - výskumy tiež ukazujú, že nábožensky konzervatívni ľudia, ktorí čakajú so sexom, majú najšťastnejšie manželstvá a že páry, ktoré spolu pred manželstvom nežijú, majú väčšiu pravdepodobnosť úspešného manželstva.

Inými slovami, čím viac sa držíme Božieho’plánu pre manželstvo, tým sme pravdepodobne šťastnejší. Peltzman v skutočnosti uvádza, že šťastie od roku 2000 klesá a že “nedávny pokles podielu dospelých ľudí žijúcich v manželstve môže vysvetliť (štatisticky) väčšinu nedávneho poklesu celkového šťastia.”Peltzman súhlasí s tvrdením Dr. Jean Twenge’o analýza General Social Survey, ktorá zistila, že “pokles sobášnosti medzi pracujúcimi a chudobnými Američanmi je jedným z najväčších faktorov vysvetľujúcich rastúce rozdiely v šťastí medzi privilegovanými a neprivilegovanými.”

Tento výskum by mal byť hnacím motorom tvorby vládnej politiky. Ešte v roku 2021 som interviewoval s vtedajšou ministerkou rodiny (v súčasnosti zastáva funkciu prezidentky) Maďarska Katalin Novák o fascinujúcom experimente, ktorý uskutočnila Orbánova vláda. Novák mi povedala, že jedným z kľúčových problémov bol stav manželstva. Vo väčšine vyspelých krajín sa popularita manželstva vyparuje — v Maďarsku klesol počet manželstiev v rokoch 2002 až 2010 o 23 %. V reakcii na to sa podľa nej vláda rozhodla podporovať a stimulovať manželstvo “pretože manželstvo je bezpečnejším miestom pre plodenie detí”. experiment zafungoval a trend sa obrátil. Od roku 2012 sa počet manželstiev v Maďarsku zdvojnásobil.

Manželstvo je základným dobrom. Rodina je základným dobrom. Tvorba politiky by mala nielen uznať túto skutočnosť, ale snažiť sa podporovať obe. Keď tak urobíme, uvidíme, že sociálne šťastie začne stúpať, kriminalita klesať, stabilita v oblastiach zničených dysfunkciou sa začne obnovovať. Manželstvo bolo zosmiešňované, odsudzované a čoraz viac opúšťané. Napriek tomu však funguje a riešenie mnohých problémov spoločnosti nemožno hľadať v plánovaní novej budúcnosti, ale v návrate k starým osvedčeným spôsobom života.