gnrc-810x500.jpg

Polícia vyviedla katolíkov z kostola po proteste proti omši LGBT počas Svetových dní mládeže

66
Kultúra smrti

Skupinu katolíkov zadržala polícia po tom, ako protestovali proti omši LGBT v kostole počas Svetových dní mládeže.

3. augusta sa v kostole Panny Márie Vtelenia nachádzalo mnoho účastníkov Svetových dní mládeže (SDM), ktorí sa hlásia k LGBT a ktorí sa v kostole zhromaždili na omši LGBT. Omša bola súčasťou série podujatí zameraných na LGBT na Svetových dňoch mládeže, ktoré organizovala Globálna sieť dúhových katolíkov a miestna portugalská skupina LGBT. 

Služba bola údajne naplánovaná len ako “modlitebná chvíľa,” a mala sa konať na inom mieste, keďže organizátori pre médiá uviedli, že hlasná opozícia vyvolala v pôvodnom kostole obavy z organizovania LGBT omše a série podujatí.

Podľa hlavného prúdu Portugalské médiá a heterodoxní katolícki vydania, 3. augusta okolo 15.00 h “ultra-tradicionalistickí katolíci” vstúpili do kostola na protest proti LGBT omši, niekoľko minút pred jej začiatkom. 

Skupina, ktorá sa údajne zhromažďovala vonku, vstúpila počas “spievania ‘reparačnej modlitby’proti “smrteľným hriechom’ vyplývajúcim z ‘ideológie LGBT, ktorá dnes existuje v Katolíckej cirkvi.’”

Portugalský denník Visao napísal, že organizátori protestu potvrdili, že akcia bola “pokojnou iniciatívou”, ktorá nebola “namierená proti homosexuálnej komunite.” 

“Individuálne nemáme nič proti týmto ľuďom,” povedal organizátor Rafael da Silva. “Nepriateľom je táto ideológia a niektorí kňazi, ktorí ju obhajujú proti tomu, aká by mala byť Katolícka cirkev, a proti tomu, čo je Božia vôľa”

Podľa jedného z celebrantov LGBT omše – otvorene homosexuálneho o. Františka Štefánika, ktorý sa na omši zúčastnil, je to však iba jeden z účastníkov. Jamesa Alisona, ktorého kňazský život bol poznačený odmietaním cirkevného’učenia o sexuálnej morálke – protestujúci “nosili dlhé mantily a držali kríže a čoraz viac zvyšovali hlas v snahe prehlušiť kňazov a veriacich počas omše,” podľa vyhlásenia, ktoré zverejnil National Catholic Reporter. Visao poznamenal, že omša sa ešte nezačala, keď demonštranti vstúpili do kostola.

“Bolo mi strašne ľúto vidieť týchto ľudí, ktorí boli vedení k tejto hroznej ideológii nenávisti,” povedal Alison pre Reporter. “Žijú v čudnom, odcudzenom svete a nevyzerali šťastne. Principiálne sme boli za nich smutní.”

Alison dodal, že neobviňuje protestujúcich z ich konania, ale uviedol “Obviňujem intelektuálnych autorov, ktorí za to zrejme nesú zodpovednosť.” 

Protest trval krátko. Vyše 24 portugalských policajtov prišlo rýchlo a protestujúcich “svalnatým spôsobom zadržalo”

Podľa Visao by protestujúci mohli od portugalských úradov čeliť obvineniam z “prepustenia, výtržníctva alebo pohoršenia nad aktom uctievania”.

Páter Alison tvrdil, že protesty boli spôsobené presvedčením, že prominentný pro-LGBT jezuita páter James Martin bude koncelebrantom na omši. Ako LifeSite informoval, páter Martin sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže a predniesol príhovor účastníkom v jezuitskom’ centre v Lisabone. Martin však odišiel v čase, keď sa 3. augusta popoludní konala svätá omša, pričom táto informácia bola ľahko dostupná na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

Ale keď sa objavili správy o proteste, Martin predsa len odhalil svoj blízky vzťah so skupinou LGBT v Lisabone. “Večer pred mojím odchodom z Lisabonu som večeral s členmi tejto katolíckej skupiny LGBTQ a oni sa tešili na omšu na druhý deň,” uviedol.

Udalosť pohotovo využili zástupcovia médií na zdôraznenie slov pápeža Františka’ z jeho príhovoru na Svetových dňoch mládeže. Pápež pri viacerých príležitostiach vyhlásil, že Cirkev je pre “všetkých,” a prinútil zhromaždených účastníkov Svetových dní mládeže, aby sa k nemu pridali a skandovali “todos, todos, todos,”, čo znamená “všetci.” V prejave 3. augusta František vyhlásil:

Všetci, všetci, všetci! V Cirkvi je miesto pre každého. “Otče, ale ja som úbožiak, je tu pre mňa miesto? Je tam miesto pre každého! Teraz všetci spolu, všetci, opakujte so mnou vo svojom jazyku: Všetci, všetci, všetci. Ja’vás nepočujem: ešte raz! Všetci. Všetci. Všetci. To je Cirkev, Matka všetkých. Je tu miesto pre každého. Pán neukazuje prstom, ale otvára svoju náruč. Je to zvláštne: Pán nevie urobiť toto (ukázať), ale toto (doširoka otvoriť). Objíma nás všetkých. Ukazuje nám Ježiša na kríži, ktorý otvoril svoju náruč dokorán, aby sa dal ukrižovať a zomrel za nás.

Sám páter Alison je postava, ktorá sa v žiadnom prípade nevyhýba kontroverziám. Dlhé roky loboval vo Vatikáne, aby bol zbavený kňazského celibátu, pričom argumentoval, že do kňazstva vstúpil na základe falošného prijatia učenia Cirkvi’o homosexualite. 

Výrazne pro-homosexuálny kňaz obdržal okolo roku 2010 list od Kongregácie pre klérus, v ktorom bol informovaný o svojej prípadnej laicizácii po tom, ako odmietol spolupracovať pri predchádzajúcich pokusoch o laicizáciu. 

Pohnevaný týmto rozhodnutím napísal pápežovi list, v ktorom ho žiadal, aby rozhodnutie Kongregácie’ignoroval. Pápež následne zavolal Alisonovi a zdalo sa, že homosexuálnemu kňazovi dáva svoj súhlas, keď povedal: “Chcem, aby ste kráčali s hlbokou vnútornou slobodou, nasledujúc Ježišovho Ducha. A dávam ti moc kľúčov. Rozumieš? Dávam ti moc kľúčov.”